İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesinde yayımlanan habere göre, cep telefonu kullanmak tansiyonu yükseltiyor. Gazetenin İtalya’daki Guglielmo da Saliceto Hastanesi’nde yapılan araştırmaları dayanarak yayımladığı haberde, yaşları ortalama 53 olan 94 hafif hipertansiyon hastalığı olan kişiler incelendi. Tansiyonları bir dakikalık aralıklarla ölçülen hastalar bu sırada üç kez telefonla arandı. Hastaların tansiyonlarının, telefonun çaldığı andan itibaren 121/77’den 129/82’e yükseldiği görüldü.


Telefon sesi etkiliyor

Uzmanlar bu durumun kalp hastalığına davetiye çıkardığını, tansiyon sorunu olanların cep telefonundan mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini belirtti. Amerikan Kalp Derneği, 20 yaşın üzerindeki yetişkinlerde sağlıklı tansiyonun 120/80 olduğunu açıkladı. Araştırmayı yürüten Doktor Guiuseppe Crippa, “Cep telefonundan yayılan radyo frekanslarının tansiyonu etkilemediğini biliyoruz. Ancak cep telefonu çalarken çıkan sesin etkisi ve önceden planlanmamış bir telefon konuşması tansiyonu etkileyip yükselmesine neden olabiliyor” dedi.

Araştırma ekibi, hastaların incelendikleri süre boyunca tek bir telefon konuşması yapmaları durumunda tansiyonlarının yükselmediğini açıkladı. Ancak bu konuşmanın sayısı kısa süre içinde üçe çıktığında tansiyonun yükseldiği belirtildi.

Araştırma, Amerikan Hipertansiyon Derneği’nin San Francisco’da düzenlenen yıllık toplantısında kamuoyuna sunuldu.