Akdeniz Üniversitesi'nde(AÜ) gerçekleştirilen Türkiye'nin ikinci çift kol nakilli hastası 34 yaşındaki Atilla Kavdır, basın mensuplarının karşısına çıktı. AÜ Hastanesi Mor Salon'da gerçekleştirilen toplantıya, AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, AÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tüzüner, AÜ Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır ve eşi Ayşe Kavdır, anne Ayşe Kavdır, nine Fatma Şanlı ve dayı İsmail Şanlı katıldı. Atilla Kavdır salona tekerlekli sandalye ve kolları yukarıda şekilde geldi.

ÇOCUKLARIMIZDAN FARKSIZ

AÜ Rektörü İsrafil Kurtcephe, 21 Ocak 20011 günü aynı donörden yüz nakli ve çift kol naklini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Yaklaşık 50 gün gibi bir süre geçti.Şimdi de aynı vericiden çift kol alan Atilla Kavdır ile birlikteyiz. Gelinen son nokta ile ilgili soruları cevaplayacağız. Nakil olan 3 evladımız kendi çocuklarımızdan farksız. Bizim çocuğumuz haline geldi. Onların her şeyi ile ilgilenmek bizim görevimiz. Benden sonra görevi kim devralırsa onlar da aynı şekilde ilgilenmeye devam edecek. Onların her şeyiyle biz onların yanında olmak istiyoruz. Burada çalışmak isterse bizim çalışanımız olur. Onun varlığı bizi memnun eder" Rektör Kurtcephe, herkese organ bağışı çağrısında bulundu.

HER İKİ HASTAYI DA TABURCU EDECEĞİZ

AÜ Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da en mutlu günlerden birini daha yaşadıklarını söyledi. 50 gün önce aynı donörden farklı kişilere nakledilen hastalarından Atilla Kavdır'ın ikinci hasta olduğunu ifade eden Prof.Dr.Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atilla Kavdır ve siz sabırsızdınız. Sizlerden bir dönem için istemiştik. Artık rahat bırakmanın zamanı geldi. Ufak tefek fizik tedavi ve ilaç dozlarının ayarlanması için Atilla'yı burada tutacağız. Her iki hastayı iki hafta içinde taburcu edeceğiz. Bize verilen destek için teşekkür ediyoruz. Böyle bir kurumda böyle bir işlerin çıkması bize gurur veriyor. Atilla, bundan sonraki hastalar için umut olacak. Gelecekte çok daha iyilerini yapmak için karşınızda oluruz"

SAĞ KOLDA HİSLER BAŞLADI

Prof.Dr. Özkan, Kavdır'ın sağlık durumu hakkında ise şu bilgileri verdi: "İyileşmeler daha güzel gidiyor. Hisler hızlı gidiyor. Fizik tedavi de çok güzel gidiyor. Bu tür nakillerde kullanılan ilaçlara bağlı olarak biraz zamanımız daha var. Sağ kolda hisler başladı. Yüz nakli olan Uğur Acar ile Atilla görüşüyor zaten. Sadece Atilla da iki hafta kaybettik. 250 hasta içinde şans Atilla'ya güldü. Bugün AÜ'de 50 çift kol nakli bekleyen hastamız var."

MUTLU BİR GÜN

AÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr. Atilla Ramazanoğlu da, "Mutlu bir gün daha yaşıyoruz. Önemli ameliyatlar başarı ile gerçekleştirildi. Bu bir ekip başarısıdır. Ekipteki tüm meslektaşlarıma desteği veren rektörümüze teşekkür ediyorum" dedi.

EKİP BAŞARISI


AÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tüzüner ise, "Geniş bir ekip olarak bu işi başardık. Bazı riskler karşımıza çıktı. Zamanında karar vermek hem bizim hem de ekibin hem de hasta adına şans oldu. Güç günler geçti. Sonuçta genel durumu iyi şekilde bu noktaya geldik. Benzer güçlükleri yaşamadan bu konunun devamını diliyorum"

HERKESE TEŞEKKÜR

Hasta olan Atilla Kavdır, çift kol nakli yapıldığı için çok mutlu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm hocalarıma, hastane personeline teşekkür ediyorum. Organ bağışında bulunan aileye, bana kan veren halkımıza içtenlikle teşekkür ediyorum"
23 senedir kolsuz yaşadığını hatırlatan Kavdır, şöyle konuştu: "23 senedir kolsuz yaşadım. Yıllardan sonra kollarıma kavuştuğum için çok mutluyum. İlk yapmak isteğim şey çocuklarıma sarılıp, ellerini tutup gezmek. Motosikletimi tekrar kullanmak istiyorum. Araba da kullanmak istiyorum. Başarısız olan bacak konusunda üzüntüm yok. Nasip değilmiş olsaydı iyiydi. Çift kol da bana yeter"

KOLLARIMI HİSSEDİYORUM


Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan çift kol ve çift bacak nakli sonrası hayatını kaybeden Şevket Çavdar ile ilgili ise, şunları söyledi: "Aileye baş sağlığı diliyorum. Nasip değilmiş. Ama ben, kollarımı hissediyorum. Verici aileyle görüştüm. Ben çok umutluyum onlarda beni gördüğü için çok mutlu oldu" Atilla Kavdır kendisinden önce çift kol nakli yapılan Cihan Topal ile de görüşmek istediğini dile getirdi.
Çift kol naklini çok istediğini kaydeden Kavdır, şansın kendisine gülmesi için büyük heyecan yaşadığını belirtti. Kavdır, uzuv eksikliği ile yaşamanın zor olduğunu belirterek, herkesten organ bağışında bulunmalarını istedi.

ATİLLA'NIN HAYALLERİ


Atilla Kavdır, artık çift kolunun olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ehliyet almak istiyorum. Aldığım ehliyetle motosiklet kullanacağım rahatlıkla. Artık yüzük ve saat takabileceğim. Ayrıca, çocuklarımın ellerinden tutarak rahatlıkla dolaşmak istiyorum"
Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır, zor günlerin kendileri için geride kaldığını belirterek, "Sıkıntılı v'e7inde taburcu edeceğiz. Bize günlerimizi unutup, önümüzdeki güzel günlere bakacağız" ifadelerini kullandı.

Babası İbrahim Kavdır da, organları bağışlayan aileye teşekkür ederek şunları söyledi: "Bundan sonra bizi iyi günler bekliyor. Oğlumuza kavuştuğumuz için mutluyuz"

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından uzuvları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın çift kolu, 2 çocuk babası 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a 21 Ocak 2011 tarihinde başarıyla nakledilmişti. Atilla Kavdır, 11 yaşındayken elektrik tellerine konan güvercinlerini demir çubukla kovalamak istemesi sonucu akıma kapılmış, iki kolunu ve sağ bacağını kaybetmişti.