Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, yaza girerken cilt sağlığı için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Cildinizi yeteri kadar temizlediğinizden emin olun

Temizlenmeyen deri kalınlaşır, yağlanır, kaba ve sivilceli bir görünüm alır. Bunun için çok pahalı temizleme jelleri, köpükleri ya da losyonları kullanmak şart değildir. PH’ ı 5- 5,5 arasında bulunan bir sabun yağlı ciltlerin temizlenmesinde ideal bir üründür. Kişinin cildi kuru ise yağlandırma sağlayacak kremli ya da zeytinyağlı bir sabun önerilir. Aşırı makyaj yapanların temizliği sabunla mümkün olmaz. Sabunla yıkamadan önce badem sütü ile temizlenip sonradan yıkanması daha uygundur. Böylece hem ciltte makyaj artığı kalmamış olur, hem de badem sütündeki A vitamini deriyi tazeler.

Temizlenen cilt gözenekli, yağlı ya da siyah noktalı ise tonik kullanmak gerekir. Piyasada bulunan tonikler yanında gülsuyu, maden suyu, pirinç suyu bu amaçla kullanılabilir. Örneğin 10 cc gül suyu içine damlatılacak birkaç damla limon suyu uygun bir tonik haline gelir. Günde iki kez temizlenmiş cilde uygulanmalıdır. Kişiden kişiye değişebilecek birçok tonik hazırlanabilir.

Doğru nemlendirici seçimi için dermatoloji uzmanına danışın

Temizlenmiş, tonik ile sıkıştırılmış bir derinin artık nemlenmesi gerekir. Genç ciltler için çok kompleks ürünlere ihtiyaç yoktur. Bilinen bir gerçek vardır ki ister genç olsun, ister yaşlı gündüz kullanılan nemlendiriciler mutlaka güneş filtreli olmalıdır. Gece yatmadan önce cildin bir kez daha nemlenmesi gerekir. Bu aşamada kullanılacak ürünler kişiden kişiye mutlaka değişiklik gösterir. Sorunsuz genç bir cilt için baz bir krem yeterken, akneli ciltler için meyve asitleri içeren formüller, cilt yaşlanmasını engellemek için besleyici ürünler, gençleştirmek için ise onarıcı ürünler seçmek gerekir. Bu formüller cilt tipine göre de farklılık gösterir.

Sabah uyandığınızda 1-2 bardak su için

Günde an az 2 litre su içerek hücreleri temizlemek, dolgunlaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak mümkündür.  Bitki çayları veya sebze suları da bu miktara dahil olabilir. Ancak alkol, çay, kahve, meşrubatlar ve asitli içecekler günlük su tüketim miktarının dışında tutulmalıdır

Uygun miktarda kuru kayısı, fındık ve fıstık tüketin


Dıştan sağlanacak bakımlara ek olarak sağlıklı bir cilt için düzenli uyku, bol su tüketmek, stresli hayattan uzak durmak, sebze ve meyve tüketmek, kuru kayısı, fındık, ceviz gibi gıdalardan uygun miktarda almak, aşırı yorucu spor yapmaktan kaçınıp, temposu daha yavaş olanları seçmek gerekir.

Sokağa çıkarken güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin

 
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak amacıyla mutlaka güneş koruyucular kullanılmalıdır. Bu ürünler zararlı UV ışınlarını emerek ya da yansıtarak cildin zarar görmesini engeller. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce cilt tipine uygun olarak seçilen bu ürünlerden uygulanmalı ve gün içinde tekrarlanmalıdır.