Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk Hastanesi Acil Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Güzel, yanlış oyuncak seçiminin, özellikle 0-4 yaş arasındaki çocuklarda kalıcı hasar bırakabileceğine dikkat çekti. Güzel, bu konuda aileler kadar satıcıların da bilinçli olması gerektiğini söyledi. Günümüzde, 1 liradan bin liraya kadar çok çeşitli oyuncakların piyasada satıldığını belirten Güzel, özellikle 0-3 yaş arasındaki çocuklara kırılabilen, parçası kopan oyuncakların alınmaması gerektiğini vurguladı. 8 yaş altı çocuklar için ise mıknatıslı, pilli, ses çıkaran, içinde hava olan oyuncak ve balonların alınmaması gerektiğini dile getiren Güzel, oyuncaklara bağlı ev kazalarının çok sık görüldüğünü, kazalarda çocukların en çok yüz, boyun ve vücudun çeşitli yerlerinde yaralanmaya bağlı olarak çizikler, soyulmalar oluştuğuna dikkat çekti.

Güzel, "En çok gördüğümüz kazalar yüzünde çizik, üzerine basıp düşme, parça, mıknatıs ve yassı pillerin yutma şeklinde oluyor. Eğer çocuğun yaşına uygun pilli oyuncak alınacaksa, pillerin vidalama yöntemiyle oyuncağa monte edilmiş olanları tercih edilmeli. Aksi haldeki çocuklar tarafından yutulan piller erken müdahale edilmediği takdirde yemek borusu ve midede delinmelere yol açabiliyor.” dedi. Güzel, ailelerin ev içinde yaptıkları uygun yerleşim ve eşya seçimi ile bu kazaların sayısının aşağıya çektiğine vurgu yaptı.

"EŞYA VE OYUNCAKLAR ÇOCUĞUN YAŞINA UYGUN OLSUN"

Alınacak oyuncakların pahalı ya da ucuzluğundan ziyade, çocuğun yaşına ve becerisine uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Ahmet Güzel, ailelerin, oyuncakları çocuklarına seçtirmek yerine satıcıya ya da üzerindeki yaş grubuna bakarak alınması gerektiğini belirtti.

Mağazalarda oyuncakların karışık dizilmesi yerine, yaş gruplarına göre ayrılmasının çok önemli olduğunu, çocuğuna oyuncak alan her 5 aileden birisinin oyuncağın içeriğini incelediğini söyleyen Doç. Dr. Güzel, “Bu noktada satıcılara çok büyük görevler düşüyor. Çocuklarının yaşlarına göre oyuncak seçmeleri için aileleri yönlendirmeleri gerekiyor. Çünkü aileler, çocuklarının istekleri doğrultusunda hareket ediyor. Mağazaya girildiğinde yaş gruplarını gösteren yön levhaları olması çok faydalı olur. Çok çabuk kırılabilen, yutulabilen ve boğulmaya neden olan balonlu oyuncakların kesinlikle 3 yaş altındaki çocuklara satılmaması gerekiyor. Satış elemanlarının bu konuda bilinçli ve periyodik aralıklarla bu konuda bilgilendirilerek bu işi yapması sağlanmalı.” diye konuştu.