Kimi bebekler, henüz 2-3 aylıkken diş çıkarmaya başlarken, kimi bebekler ise 1.5 yaşını geçtikten sonra çıkarabiliyor. Uzmanlar, bu süreci D vitamini eksikliğine bağlıyor.

Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Yılmaz, her iki durumun da anne ve babaları endişeye sevk ettiğini gözlemlediklerini söyledi. Yılmaz, bebeklerin ortalama 5 ila 9 ay arasında ilk dişlerini çıkarmaya başladıklarını belirterek, “Ve genelde alt ön kesim dişler çıkar. Ama bazen bebekler dişli doğarlar, bazen de 20‘nci ay olur hala dişler çıkmaz. Bebeklerde süt dişlerinin çıkma zamanı ve şekli çocuktan çocuğa farklılık gösterir. İlk ön dişler çıktıktan sonra arkaya doğru üst dişler ve diğer arka bölgedeki azı dişler çıkar. Çocuk 24 ya da 30 aylık olana kadar süt dişleri çıkmaya devam eder.” dedi.

ATEŞLENEN BEBEKLER İÇİN DİŞ ÇIKARIYOR ALGISI YANLIŞ

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz, bebekler diş çıkarırken ağrıyı azaltmak için doktorlar olarak ebeveynlere fiti, jel ya da şurup verdiklerini ve toplumdaki genel kanının aksine diş çıkaran bebeğin ateşlenmesi yanı sıra ishal olması pek görülen durumlar olmadığını, genelde huzursuzluk ve gerginliğin bebeklerde gördüğünü kaydetti.

Bebeklerin diş çıkarmasındaki gecikmenin ise bebekte D vitamini eksiği veya hormonal dengesizliğe bağlı olabileceğini hatırlatan Dr. Yılmaz, “Bebeklerin her zaman alt kesim dişleri çıkmaz. Bazen üst köpek dişi dahi çıkabilir. Her bebeğin ayrı bir dünya olduğu unutulmamalı. Diş çıkarma bebekleri sıkıntıya sokan bir gelişme. Diş, eti parçalayarak çıktığı için bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, gerginlik ve ağrıya bağlı ağlama görülebilir.” şeklinde konuştu.