Özellikle geçmeyen ve sık sık tekrarlayan bir öksürük çocuğunuzu esir almışsa mutlaka bir çocuk alerji uzmanını ziyaret etmenizde fayda var. Çocuk alerjisi ve immünoloji uzmanı Dr. Özlem Sancaklı, alerjik hastalıkların aslında bilinenden çok daha yaygın olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Sancaklı, yaptığı açıklamada, “Astım ve alerjik rinit, çocukluk yaş grubunda en sık görülen kronik hastalıklardandır. Eğer bir çocuğun uzayan ve sık tekrarlayan öksürük atakları oluyorsa, öksürüğe nefes darlığı eşlik ediyorsa, öksürük nedeniyle hareketleri kısıtlanıyorsa, sık sık hapşırıkları, burun kaşıntıları, burun tıkanıklıkları oluyorsa ve alerjik hastalıklar açısından ailesel bir yatkınlığı da varsa mutlaka astım ve alerjik rinit açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Pek çok çocuk, altta yatan alerjik hastalığın tanınamaması ve tedavi edilmemesi nedeniyle gereksiz antibiyotik tedavileri almaktadır. Uygun tanı ve doğru tedaviyle burun mukozası ve bronşlardaki duyarlılığın baskılanması, şikayetlerin gerilemesine ve dolayısıyla çocuğun ve ailenin yaşam kalitesinde artmaya neden olacaktır.” dedi.

'ANTİBİYOTİK İHTİYAÇ OLDUĞUNDA KULLANILMALI'

Sancaklı, doğru teşhis koyulmadan kullanılan antibiyotiklerin, daha riskli bir duruma yol açtığını vurgulayarak, “Gereksiz kullanılan ilaçlar, vücutta istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Gereksiz antibiyotik kullanılması, çocuğun bağışıklık sisteminin ve normal bağırsak florasının baskılanmasına ve bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirip etkinliğinin azalmasına yol açabilir. Bu da çocuğun gerçekten antibiyotiğe ihtiyacı olduğu durumlarda, antibiyotiklerin etkisiz ve yetersiz kalmasına neden olur.” diye konuştu.

Alerjik hastalıkların tedavi sürecinin dört beş yıl alabildiğine dikkat çeken Özlem Sancaklı, “Bizim çocukluk çağı astımı olarak tanımladığımız, doktor doktor dolaşıp farklı antibiyotikler kullanıp her ay sıkışıp tıkanıp acillerde hava alan bir hasta grubumuz bulunmaktadır. Bu grup hastalarda, geçirdikleri atakların bronşlarında kalıcı değişikliklere yol açmasını engellemek için koruyucu tedaviler uygulanması gerekmektedir. Bu hastaların düzenli tedavi almayıp atakları sırasında müdahale edilmesi, akciğerlerinde kalıcı değişikliklere yol açıp erişkin yaşta akciğer problemlerine yol açabilmektedir. Sanılanın aksine, halk arasında fısfıs olarak bilinen koruyucu ilaçlar bağımlılığa yol açmamakta, uygun doz ve sürede kullanıldığında ciddi yan etkilere neden olmamaktadır.” dedi.

ALERJİK RİNİT OKUL BAŞARISINI DA ETKİLİYOR

Alerjik rinitle ilgili de uyarıda bulunan Uzm. Dr. Sancaklı, “Alerjik rinit, özellikle okul çağındaki çocuklarda sıkça görülebilmektedir. Polenler, ev tozu akarları, hayvan epitelleri veya küf mantarları alerjik rinite neden olabilmektedir. Tedavisiz kalan çocuklarda sürekli hapşırık, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısına bağlı olarak uyku kalitesinde bozulma, kronik yorgunluk, okul başarısında düşüklük ve isteksizlik görülebilmektedir.” dedi.