Çocuk diş hekimliğinde dişler ilk diş muayenesinden itibaren gözlem altında tutulur, çocuk dişlerinde olan sağlık ve estetik problemler tedavi edilir, herhangi  büyük problemlerin olması engellenir.


Çocuk Diş Hekimliğinde Yapılan Tedaviler Nelerdir?

Çocuk diş hekimliğinde yapılan tedaviler şu şekildedir,
- İlk diş muayenesi
- Çocuklarda diş ve ağız bakımı bilinci oluşturmak
- Ebeveynlere de çocuklara kazandırılması gerken diş ve ağız bakımı hakkında bilgilendirme yaparak evde ne gibi bir eğitim verilmesi gerekriğine dair öneriler sunmak
- Ailelerin diş fırçalama alışkanlığı kazandırması için çocuk ile birlikte diş fırçalayıp çeşitli oyunlar yaratması gerektiğinin ailelere anlatması.
- Çocuklardaki parmak emme, dudak ısırma, uzun süre meme emmeye bağlı oluşan problemleri önleme veya tedavi etme
-  Dişlerde flor uygulaması
- Dişlerdeki ortodontik problemler
- Diş travmaları ve dişlere alınacak olan darbelere karşı dişleri korumak
- Kırılan, zedelenen, rengi değişmeye başlayan dişleri tedavi etmek
- Dolgu, kanal uygulaması
- Diş çekimi gibi tedavilerdir.

Pedodontist İlk Diş Mayenesinde Ne Yapar?

Çocuk diş hekimliğinde diş hekiminin ilk diş muayenesindeki en önemli rolü bebeğe olan yakşalımıdır. Diş doktorunun çocuk ile kurduğu iletişim, çocuğa olan samimi yaklaşımı ilk muayenesinde çocuğun diş hekiminden korkmaması ve hayatı boyunca diş doktoruna gelmesi için çok önemlidir.  Pedodontist ilk diş muayenesinde çocuk ile iletişim kurar, dişi ve damakları muayene eder. Çocuğun genel sağlık durumu ve beslenme şekli ile ilgili bikgileri kaydeder. Buna göre aileye alınması gereken bir önlem varsa anlatır ve diğer dişler için randevu ayarlanır. Bu şekilde ilk dişden itibaren süt dişleri ve daimi dişler kontrol altında tutlarak ağız ve dişler ile ilgili yaşanacak problemler önlenir.

İlk Diş Muayenesi Neden Önemlidir?

Dişçi korkuları, genellikle ilk diş muayenelerinde oluşmaktadır. Çünkü dişler ilk olarak 6. ayda sürülür ve ebeveynlerin  çoğu bu lk dişi önemsemez ve diş doktoruna çocuğu getirmeyi ihmal ederler. Bu ekilde dişler kontrol altında tutulmadığı için, diş problemleri ve ciddi şekil bozukluklarının habercileri fark edilmez.  Bu şekilde çocuk büyüdükten sonra diş problemi yaşandığı zaman diçi korkusu da çoktan bilinçaltına yerleşmiş olur ve var olan problemler de ertelenir. Bu nedenle ilk diş muayenesi hem psikoloji hem de ağız sağlığı bakımından çok önemlidir.

Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Diş fırçalamak diş ve ağız bakımının ilk adımıdır. Diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmeyen ve diş bakımının önemini kavramayan çocuk gargara, diş ipi gibi diğer diş bakımlarını da yapmaz ve dişlerini öenm vermeyeceği için hayatı boyunca ciddi diş problemleri yaşayabilri. Bu da sürekli olarak bir sağlık problemi ve dişçide geçen bol zamanlara neden olabilir. Bu bakımdan çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Bunun için pedodontist tarafndan çocuğa dişlerin önemi ve diş bakımının ne kadar büyük bir kurtarıcı olduğu anlatılır. Çocuk ve diş hekimi birlikte dişleri fırçalar ve diş hekimi dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini en doğru şekilde çocuğa öğretir. Bu eğitimler çocuğun kişiliğine göre daha eğlenceli, biraz daha oyunu dönüştürülerek ya da daha arkadaşça yapılmalıdır. Bu konuda diş hekiminin çocuk psikolojisinden anlayan bir hekim olması çok önemlidir.
 İlk aşama bu şekilde yapıldıktan sonra görev ailelere düşmektedir. Çocuklar ilk zamanlarda ailelerini rol model alırlar ve dişlerin anne -  baba ile her sabah ve akşam düzenli olarak doktorun gösterdiği gibi fırçalanmalıdır. Anne ve babanın diş fırçaladığını görmeyen çocuk da diş fırçalamayacaktır.