Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Uzmanlar 3-12 yaş arasındaki çocuklarda görülen bacak ağrılarının büyüme ağrısının yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi de olabileceğini belirtiyor. Söz konusu rahatsızlık, kemik tümörleri, hematolojik hastalık tümörleri, eklem iltihabı ve romatizmal eklem hastalıklarının belirtisi olabilir.

ÇOCUKLARDAKİ EKLEM ROMATİZMALARI

Çocuklardaki eklem romatizmaları genellikle bebeklikten başlayarak 18 yaşına kadar görülebiliyor. Eklem romatizmalarının yedi tane alt tipi var. 4-6 yaş arasındaki çocuklarda en çok görülen alt tip eklem romatizması bütün yaşlara dağılabiliyor. Onun dışında ufak çocuklarda görülen alt tipler de var. Fakat bizim için en tedirgin edici olanı sistemik artrit dediğimiz bütün yaş dağılımlarında görülebilen tiptir. Bir çocuğun eklem romatizması olup olmadığı hakkında bilgi veren Yanartaş, anne babaları uyardı.

Çocuklardaki eklem romatizmaları belirtileri yaş gruplarına göre değişir. En çok görülen şikâyetler; oyun çağındaki dönemde çocuğun eklemlerinde şişme, eklemlerini çok rahat kullanamama, eklemleri üzerinde sıcaklık artışı, kızarıklık, eğer dizdeyse aksayarak yürüme ve o eklemi özellikle sabahları çok becerikli bir biçimde kullanamama olarak sıralanabilir. Kendisini ifade edemeyecek kadar küçük olan çocuklarda bunu anneler anlar. Örneğin bezini değiştirirken daha önce rahat olan çocuk, dizini ya da kalçasını oynatırken oradaki iltihaptan dolayı ağlamaya başlar.

Eklem romatizmaları çeşitlidir ve bunların bazılarının neden olunduğu bilinmiyor; bu nedenle de önüne geçmek mümkün değildir. Fakat eğer romatizmal ateşten bahsedecek olursak, yani halk dilindeki adıyla kalp romatizmasından bahsedecek olursak bunun nedeni çok bellidir. Hastalık, beta mikrobunun geç dönem sonucu olarak oluşur. Bundan korunmak için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Şikâyetlerin çıkmasından itibaren 9 günlük süreniz vardır ve o dönem içinde yapılan tedavi beta mikrobunun kalp kapaklarına zarar vermesini engelleyecektir.

ÇOCUKLARDA BÜYÜME AĞRILARI

Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, çocuklarda büyüme ağrılarının yerleşimi genellikle ön uyluk bölgesi, baldır, diz arkasındaki kaslardır.

Tamamen iyi huylu ve geçici olan bu ağrıların nedeni, eklem-kaslarla ilgili yapısal özelliklerle açıklanmaya çalışılsa da, esas nedeni hala bilinmiyor.

 Büyüme ağrıları genellikle gece görülür, saatlerce sürer ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda masaj ve ağrı kesicilerden fayda görür. Ağrı bazen dizlerin arkasında hissedilir. Bu ağrılar genellikle çocuğun hareketliliğinde azalmaya neden olmazlar.

Kısacası, çocuğunuzda yukarıdaki özellikleri içeren bacak ağrıları varsa, fizik tedavi uzmanı ile görüşün. Genelde doktor öyküden büyüme ağrısından şüphelenir. Fizik muayene bulguları normaldir. Şüpheli bir durum varsa kan testleri ve filmler gerekebilir. Ağrıya neden olabilecek lösemi, kemik tümörleri, kemik, eklem, kas dokusu iltihabı, romatizmal hastalıklar ve ortopedik sorunlar (düz tabanlılık, diz eklemi ve bacaklarda dışa dönüklük vb) dışlandıktan sonra büyüme ağrısı tanısı konulabilir. Bu durum, iyi huylu ve geçicidir. Tedavi genel anlamda ağrı kesiciler ve yumuşak masaj ile yapılır.