Çocuklarınızı hazır gıdadan uzak tutun

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, obeziteden korunmak için hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi

Çocuklarınızı hazır gıdadan uzak tutun
13 Kasım 2014 Perşembe 11:05

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve çağın en önemli sağlık problemlerinin başında geldiğine dikkati çekti. Dr. Altıncık, diyabetin, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ve insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi sonucunda gelişen şeker, yağ ve protein metabolizması bozukluğuyla seyreden bir hastalık olduğunu kaydetti. 21'inci yüzyılın 'obezite çağı' olarak anıldığını vurgulayan Dr. Altıncık, "Obezite, başta diyabet olmak üzere karaciğer yağlanması, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok başka rahatsızlığa neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılı verilerine göre dünyada 2 milyar kişi fazla kilolu, 700 milyon kişi ise obezdir. Süt çocuğu döneminde obezite sıklığı da son 20 yılda yüzde 70 artış göstermiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre kentsel bölgelerde obezite görülme sıklığı yüzde 23.8 iken kırsal bölgelerde ise bu rakam yüzde 19.6 olarak görülmüştür. Obezite gelişimindeki artış, tek başına hareketsizlik ve aşırı kalori alımı ile açıklanamamaktadır. Günlük yaşamımızda sıkça karşılaştığımız çeşitli kimyasal etkenlerin, obezite ile ilişkili genlerde kalıtımsal değişikliklere yol açtığı ve obeziteyi kolaylaştırdığı da görülmektedir" dedi.

Dr. Altıncık, obeziteye sebep olan 20'ye yakın kimyevi madde bulunduğunu ve bu maddelerin beyinde bağımlılık yapıcı etkilerinin görüldüğünü belirtip, "Obezite ile ilişkilendirilen kimyasal maddeler arasında başlıca monosodyumglutamat (MSG), fruktoz ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, plastik madde yapımında kullanılan hammaddeler gibi 20'ye yakın etken madde yer almaktadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu (glikoz-früktoz şurubu) özellikle hazır gıda, meyve suları ve şekerlemelerde, şekere göre daha ucuz ve daha tatlı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bu ürünler, insülin salınımını direkt olarak uyarmadığı için tokluk hissi oluşturmazlar ve beyinde bağımlılık yapıcı etkileri olduğu düşünülmektedir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, çok tüketen bireylerde özellikle karın bölgesinde yağlanmaya, bu da ilerleyen dönemde diyabete yol açmaktadır" diye konuştu.


Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.