Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, endokrinoloji alanında çok sayıda yeni çalışmanın bilim camiasıyla paylaşıldığını söyledi. Ele alınan konulardan birinin 'üreme fonksiyonlarında D vitamininin etkisi' olduğunu ifade eden Yıldız, D vitamininin güneşlenme ile vücut tarafından üretilen bir hormon olduğunu ayrıca yağlı balık, yumurta gibi yiyeceklerle alındığını ve vücuttaki kalsiyum fosfor dengesini kontrol ettiğini anlattı. Yıldız, D vitamini eksikliğinin, birçok sağlık sorunuyla ilişkili olduğunu dile getirerek, bunlar arasında kalp-damar hastalıkları ve kanserin bulunduğunu söyledi.
 

Obezite artarken D vitamini azalıyor


Son verilere göre Avrupa toplumlarında yüzde 80'e varan oranlarda D vitamini eksikliği bulunduğunu aktaran Yıldız, bunun özellikle sağlıksız ve hareketsiz yaşam sürenlerde daha fazla olduğunu bildirdi. Obezite sıklığı artarken vitamin D düzeylerinin de düştüğünün altını çizen Yıldız, 'Son yıllarda yapılan gözlemler, D vitamini eksikliğinde, kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonunun bozulduğunu ortaya koyuyor. Çiftler arasında yüzde 15'lere varan sıklıkta görülen kısırlıkla ilişkili nedenlerden biri olarak vitamin D eksikliği gösteriliyor' dedi.
Prof. Dr. Yıldız, D vitamininin özellikle erkeklik hormonu olan testosteron ile ilişkisinin bilindiğini belirterek, yeni yapılan çalışmalarda D vitamininin tedaviyle yerine konulmasıyla, kadınlarda ve erkeklerde üreme fonksiyonu ve fertilitenin iyileştirilip iyileştirilmediğinin sorgulandığını söyledi.


D vitamini, kısırlık tedavisinde yararlı


Avusturyalı bilim insanlarınca yürütülen ve ilk sonuçları Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nde açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren Yıldız, şu değerlendirmede bulundu: Yeni yapılan bir çalışmayla, D vitaminin kadın ve erkek kısırlığında etkisi araştırıldı. Bu kapsamda, kontrollü bir seri çalışma hala yürütülüyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, D vitamininin kısırlığın değişik yönleri ile ilişkili olduğu ortaya kondu. Çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin, erkekteki sperm hücresinin hem üretimini hem de olgunlaşmasını, kadınlarda da hem yumurta hücresinin hem de rahim zarının fertiliteye hazırlanmasını, ayrıca kadınlık ve erkeklik hormonlarının üretimini olumsuz etkilediği belirlendi. Bunun dışında D vitamini düzeyleri düşük olanlarda tüp bebek sonuçlarının daha başarısız olduğu, D vitamini takviyesiyle tüp bebek başarısının artırılabileceği ifade edildi. Aynı şekilde, D vitamini eksikliğinin giderilmesinin, erkeklerde de sperm kalitesi, üreme fonksiyonu ve testosteron düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren veriler mevcut. Çalışmaların bir üst seviye getirilerek devam ettiğini dile getiren Yıldız, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonu için bir risk faktörü olduğunun gösterildiğini dile getirdi. Yıldız, 'Şimdi hem aradaki neden-sonuç ilişkisinin belirlenmesi hem de kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonları üzerinde olumlu etki sağlayabilmek için hangi dozda ve ne kadar süreyle D vitamini verilmesi gerektiği inceleniyor. Bu konudaki geniş çalışmaların sonuçlarına göre D vitamini kısırlık tedavisi gören çiftlerde yararlı bir seçenek olarak yer alabilir' sözlerine yer verdi.