B6 vitaminin bir diğer ismi de pridoksindir ve suda eriyen bir vitamindir. Bu vitaminin şeker metabolizmasında önemli görevleri vardır. Glukojen adı verilen depo şekerden kan şekeri oluşturulmasında veya proteinlerin şekere dönüştürülmesinde rol alır. Ayrıca; oksijen taşıyan hemoglobin isimli proteinin yapısında; serotonin denen mutluluk hormonunun yapımında görev alır. Damar sertliği yapan homosistein isimli maddenin azalmasını sağlar. Ancak homosisteini azaltmak için B6 vitaminiyle birlikte folik ait ve B12 vitamini de almak gerekir. Yaşlılarda bağışıklık sisteminin kuvvetli olması için de B6 vitamini gereklidir.

- Cilt iltihabı, dil ve ağız iltihapları, ağız köşesinde yaralar,
- Depresyon,
- Bilinç bulanıklığı, kasılmalar,
- Kansızlık gelişebilir.

Tüberküloz, Parkinson ve romotoid artirit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle B6 vitamin eksikliği oluşabilir.
B6 vitamini, hem hayvansal hem bitkisel kaynaklı besinlerde bulunur. Balık, tavuk, kırmızı et ve hindi eti, en iyi hayvansal kaynaklardır. Bitkisel kaynakları ise tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, muz ve patatestir.
Günlük ihtiyacımız 1,5-1,7 mg'dır. Bu ihtiyacımızı da günde yediğimiz 100 gram tavuk ve 1 orta boy muzla karşılayabiliriz.

Et yemeyenler risk grubunda

Toplumda en fazla eksikliği görülen vitaminlerden biri B12 vitaminidir. B12 eksikliği anlam veremediğiniz yorgunlukların, baş ağrılarının, dikkatsizliğin ve kansızlığın en önemli sebeplerinden biridir. Sinir sistemini sağlıklı tutmak, kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve DNA yapımı için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Ayrıca enerji açığa çıkarılmasına yardımcı olur.
Sinir sistemindeki bozukluklarla pernisiyöz anemi oluşumu en ciddi problem olarak karşımıza çıkar. B12 eksikliğinde karşımıza çıkan sağlık problemleri; yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştah kaybı, unutkanlık, aralıklı ishal, gaz problemleri, bacaklarda his kaybı, uyuşma ve sinir sisteminde bozulmalar olarak sıralanabilir.

Kimlerde b12 eksikliği görülür?

- Sadece bitkisel kaynaklı besin tüketenlerde, özellikle vejetaryenlerde,
- Emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında,
- Pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında,
- Protein, folik asit ve A vitamini yetersizliği de B12 emilimini engelleyen faktörler arasında yer alır. Bunun tersine, aşırı alkol ve fazla C vitamini de emilimi ve kullanımı olumsuz etkileyen etmenlerdendir.
- Ayrıca besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir. Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile; sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde; balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır...

Olumsuz etkilerden uzak durmak için nasıl bir beslenme planı oluşturmalıyız?

B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani; et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerekiyor. Yani hayvansal besinleri...
Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda 1 mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır.Günlük B12 vitamini ihtiyacı 2,4 mikrogramdır.