Ruhsal çökkünlük olarak tanımlanabilen depresyonun, her yaşta ve her mevsimde görülebildiğini, ancak özellikle kış aylarında arttığını belirten uzmanlar, Depresyonun, kendine özgü belirtileri sahip, toplumun önemli bir kısmını, daha çok da kadınları etkileyen ciddi bir ruhsal sorun olduğunu kaydediyorlar. Uzmanlar, depresyon belirtisi gösteren kişinin yakın çevresinin, bu duruma karşı duyarlı olması gerektiğini vurguluyor.

Kişinin kendini sürekli biçimde mutsuz, keyifsiz hissetmesinin, önceden zevk aldığı ve severek yaptığı etkinliklerden aynı zevki alamamasının, zihninin olumsuz düşüncelerle yoğun olmasının ve geçmişe dair suçluluk duygularıyla geleceğe dair bir beklentisi kalmadığı hissinin önemli depresyon bulguları olduğuna dikkati çeken uzmanlar, “Bunun dışında halsizlik, enerji kaybı, düşünceleri yoğunlaştırmada ve dikkati toplamada güçlük, unutkanlık, uyku ve iştah düzensizliği, cinsel ilgide azalma, çabuk öfkelenme, tahammülsüzlük, bedensel hastalıkların ortaya çıkması ya da var olanların şiddetlenmesi, ölme isteği ve intihar girişimleri en önemli belirtileridir” dedi.

TEDAVİYE RAĞMEN DÜZELMEYEN YÜKSEK TANSİYON DEPRESYON HABERCİSİ

Belirtilerin önemli kısmının en az 15 gün devam etmesi halinde klinik olarak değişen şiddette depresyondan söz edilebildiğini anlatan uzmanlar, bu durumda bir uzmana başvurulmasını öneriyor.

Depresyonun çocuk, ergen ve yaşlıda kişilik, huy, davranış değişiklikleri ve bedensel belirtilerin görülmesi ya da var olan bedensel belirtilerin şiddetlenmesi şeklinde ortaya çıkabileceğine işaret eden uzmanlar şunları kaydetti,
”Örneğin sakin bir kişi her şeye kızıp, çabuk öfkelenebilir, tahammülsüzlük gelişebilir. Çocuk ve ergende içe kapanma, hırçınlık olabilir. Bedensel hastalıklardan bir kısmı artan stresin etkisiyle olumsuz bir gidiş gösterebilir. Örneğin baş ağrıları, sırt ağrılarında artış olabileceği gibi tedavi altında olan yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi tıbbi rahatsızlıklar, kişi tedavisini aksatmamasına karşın düzelemeyebilir.
Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık depresyonla beraber gelişen önemli zihinsel problemler olup, özellikle çalışan kişilerin ve öğrencilerin günlük yaşamını etkileyerek, kişinin zaten kendisi, çevresi ve geleceğiyle ilgili olumsuz olan düşüncelerine, yetersizlik duygu ve düşüncelerine katkıda bulunur. Uykusuzluk ya da sürekli uyuma isteği de dikkat bozukluğu ve unutkanlığı artırabilir.”

TEDAVİSİ MÜMKÜN OLAN TIBBİ BİR DURUM

Her yaşta ve her mevsimde görülebilen depresyonun, kışın gelişen bir tipi bulunduğunu belirten uzmanlar, uykuda salınan ”melanin” hormonunda günlerin kısalmasıyla oluşan dengesizliğin bu durumun önemli faktörlerinden biri olduğunu ifade etti.
Depresyonun oluşumunun sadece tek bir nedenle açıklanamayacağına dikkati çeken uzmanlar, “Genetik nedenlerle ailesel yatkınlığın yanı sıra stresli yaşam olayları ve kişinin strese yanıt verme biçimi, yani olayları algılama, değerlendirme, yorumlama şekli, kişilik özelikleri de depresyona neden olabilir” diye konuştu.