Şifa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Göregen, bruksizm sonucu dişlerde yıpranma ve aşınmalar, diş minelerinde çatlaklar, daha ileri aşamada kırıklar olabileceğini söyledi. Göregen, “Kişide diş gıcırdatması varsa bu, kendini dişlerdeki aşınmalarla gösterir. Diş sıkma durumunda ise çenelere aşırı yük iletilmesinden dolayı kaslarda ağrılar, hassasiyetler oluşur. Ayrıca baş ağrıları veya dişlerde periyodontal problemler dediğimiz, diş çevresindeki destek doku hasarları olarak karşımıza çıkar.” dedi.

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARIN HABERCİSİ

Mesleklerinin insan psikolojisiyle çok yakından ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Göregen, “Bruksizm, genellikle kaygı ve stres kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalıklar günümüzde giderek daha büyük önem kazanıyor. Örneğin Amerika’da bugün en yaygın psikolojik hastalık anksiyetedir ve yaklaşık 40 milyon kişi bu durumdan etkilenmiştir. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Bruksizm, neden olduğu sorunların yanısıra altta yatan psikolojik hastalıkları bize haber verdiği için de önemsenmelidir. Kaygı bozukluğundan sonra bruksizmin ikinci en çok görülen nedeni uyku bozukluklarıdır. Uyku bozukluğu, anksiyetenin bir sonucu ya da kendi başına bir hastalık da olabilir. Bu nedenle bruksizmde multidisipliner yaklaşım şarttır. Psikolog, psikiyatrist, nörolog ve uzman diş hekimlerinin birlikte çalışmasını gerektiren bir problemdir.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDA BRUKSİZM NORMAL Mİ?


Çocuklarda da bruksizme rastlanabildiğini ifade eden Göregen, bu konuda şu uyarıda bulundu: “Bazı anne babalar, ‘Çocuğum dişlerini gıcırdatıyor.’ diyerek endişeyle bize geliyor. Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi strese bağlı gelişebilir ancak farklı nedenleri de var. Bazı nörolojik hastalıklar, bağırsak parazitleri, alerjik hastalıklar, kulak ağrısı da bruksizm olarak kendini dışa vurabilir. Şayet çocuğunuzda bu nedenlere bağlı olmayan bir bruksism varsa o zaman endişeye gerek yok, çünkü çene gelişimine katkıda bulunan normal bir fizyolojik durum olarak da çocuklarda bruksizm görülebiliyor.”