Dünyada milyorlarca insanın hayat kalitesini düşüren ve ölümüne neden olan Tip 2 Diyabet'le mücadelede önemli bir aşama kaydedildi. İnce bağırsağın baş ile son bölümlerinin ameliyatla değiştirilmesiyle Tip 2 Diyabet, kabus olmaktan çıktı. 2008'den bu yana Türkiye'de de uygulanan tedaviyle şimdiye kadar yüzlerce hasta sağlığına kavuştu. Bu tedaviyi dünyada uygulayan 8 hekimden biri olan Universal Alman Hastanesi Metabolik Cerrahi Ünitesi Genel Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, 300'e yakın hastayı ameliyat ettiğini belirterek, "Şu ana kadar baktığımızda kriterlere uygun hastalarda başarı oranı yüzde 95'in üzerinde ki bu çok yüksek bir rakam. Eğer hastalığın başlangıç ya da orta düzeyde ise organ kayıpları alt seviyelerdeyse başarı oranı yükseliyor, ciddi düzelmeler yaşanıyor ve organ hasarları duruyor" dedi.


Bağırsağa ameliyat: Yapılan operasyonla ilgili bilgi veren Çelik, "Yaptığımız işlem kısaca, onikiparmak bağırsağı ile mide arası bağlantının kapatılması, midenin sol dış kısmının kapatılması ve incebağırsağın baş bölümü ile son bölümünün yerlerinin değiştirilmesidir. Bununla şeker hastalarının kendi vücudunda bulunan ama kullanamadığı insülini kullanmasını sağlıyoruz. İnce bağırsak sadece sindirimden sorumlu bir organ değil hormon üreten bir organdır. Biz ince bağırsak kaynaklı hormonları tersine çeviriyoruz. Neticede hasta kendi vücudundaki insülini kullanarak kan şekerini dengelemeyi başarabiliyor. Operasyon sonrası yüksek tansiyondan kolesterolde ciddi oranda düzelmeler sağlanıyor. Organ hasarları sona eriyor" diye konuştu.

Altı ay hasta aradı: Türkiye'de bu operasyonu yapan tek doktor olduğunu dile getiren Çelik, "Ben hayatımı bu işe adadım. Hiç kimse bu sorumlululuğun altına girmek istemiyor. Bu ameliyat zor teknik anlamda sıkıntılı bir ameliyat. Ciddi el becerisi ve eğitim gerektiriyor. Genç cerrah arkadaşlar gelip ameliyatı izliyorlar sonra da sana kolay gelsin diyip çıkıyor" dedi. Japonya'da eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye döndüğünde Tokat'taki üniversite hastanesinde çalışmaya başladığını söyleyen Çelik, "İlk 6 ay hasta aradım. Kimse inanmadı bana. Japonya'dan döndüm. Hasta dahiliye polikliniğinin kapısından çıkınca yakasına yapışıp seni ameliyat edeyim şekerden kurtul diyordum ama kimse inanmıyordu. En sonunda canından bezmiş iki hasta geldi. Bunlardan biri Müzeyyen Hanım'dı. Yürüyemiyordu kadıncağız. Ameliyat ettik, şimdi sapasağlam ayakta" diye yaşadıkları zorlukları da anlattı.

'Hayatım değişti'

İlyas Gökdemir 10 yıllık şeker hastalığından ve diğer rahatsızlıklarından bu operasyon sonucunda kurtulduğunu belirterek, şunları anlattı: "Ameliyat olmadan önce hayattan bıkmış sürekli yorgun, şeker hastası 110 kiloluk bir adamdım. 10 yıl bu hastalıkla boğuştum son beş sene insülin kullanıyordum. Artık hayattan ne tad alıyordum ne de zevk. Ama bu operasyonla birlikte sanki yeniden doğdum." Bir yıl önce ameliyat olduktan sonra bir bebek sahibi olan Gökdemir, "Şekerle ve kolesterolle ilgili sıkıntılarım bitti, 30 kilo verdim. Eskiden beni tanıyanlar şimdi tanıyamıyorlar" diye konuştu.