Halide Demir-Türkiye'de ve İzmir'de H1N1 virüsüne rastlandığını, H3N2 olarak nitelendirilen virüsün de pandemik yani bir salgın olmadığını vurgulayan Dr. Canan Gülbayrak, "H1N1 virüsü numuneler içerisinde hiç rastlanmadı. H3N2 pandemi virüsü değildir. Vaka sayılarında mevsim itibariyle tüm dünyada olduğu gibi grip benzeri hastalıklarda artış var. Türkiye’nin grip haritasında, bu süreçte artış oluyor. H1N1 virüsü şu anda ilimizde mevcut değil" diye konuştu.

H1N1 İLE H3N2'Yİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN

İnsanların adı geçen H3N2 virüsünü H1N1 ile karıştırmamasını belirten İzmir Halk Sağlığı  Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr.  Canan Gülbayrak, "Bilinmezliğin getirdiği HN bir araya geldi mi insanlar domuz gribinden, kuş gribinden endişe ediyor. Böyle bir korku oluştu ama İnfluenza virüslerinin tiplendirilmesi HN üzerinden yapılır ve bu eskiden beri var olan bir durum. Daha önce de grip tanısı aldığınızda HN virüslerinden biriyle enfekte oluyordunuz. Bizim için önemli olan pandemi oluşturmaması ve fetaliti (can kaybı) oranının düşük olması. Kuş gribi ve domuz gribi çok farklıydı. Can kaybı oranları çok yüksekti. Ama şu anki virüsle bununla ilgili herhangi bir sıkıntı görünmüyor" değerlendirmesini yaptı.

HER VİRÜS TEHLİKELİDİR VE TEDAVİ EDİLMELİDİR

"Her grip, her virüs tehlikeli. Her virüsün tedavi edilmesi gerekiyor ya da her enfeksiyon etkeninin tedavi edilmesi gerekiyor bu da o enfeksiyon etkenlerinden biri. Mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor" diyen Gülbayrak, antibiyotiklerin de ancak hekim kontrolünde ve onayıyla kullanılmasını önerdiklerini belirtti.

ECZANEYE GİDİP KENDİ BAŞINIZA GRİP İLACI ALMAYIN

Gülbayrak, grip virüsüne yakalananların ağrı kesici dahil olmak üzere hiçbir ilacı kendi başlarına kullanmaması gerekitğini de dile getiren Dr. Gülbayrak, önerilerini şöyle sıraladı:
"Bunun yanında anti viral ilaçlar hekim kontrolünde uygun görülürse konservatif tedavi dediğimiz kişinin daha çok şikayetlerini azaltmaya yönelik ilaçlarla tedavilerini uyguluyoruz.  Grip toplumda bazen abartılabiliyor. Ya da önemsenmiyor. Eczaneye gidip grip ilacı alıp kullanmak tarzında kendi kendine tedavi edilmeye çalışılıyor hekime görünme gereği bile duyulmuyor. O yüzden gripseniz ağır seyredebilir tedavinizi mutlaka hekim aracılığı ile yapın çünkü buna bir enfeksiyon eklenebilir. Her hastalıkta lduğu gibi hekim kontrolünde tedavinin yönlendirilmesi taraftarıyız.  Kendi kendinize ilaç kullanımnı ağrı kesiciler de dahil onaylamıyoruz. Zaten virüslerde insanların antibiyotik kullanmasını hiç bir zaman tavsiye etmiyoruz. Virüslerde antibiyotik kullanımının hiçbir etkisi yok. O yüzden antibiyotik kullanmasınlar kişisel önlemler ve bizim gripten korunmak için hazırladığımız aşıyı öneriyoruz. Özellikle antibiyotik kullanımını önermiyoruz. Kullanacaklarsa da antibiyotiği mutlaka hekim kontrolünde kullanılmasını öneriyoruz. Viral hastalıklarda da biz hekimler zaten antibiyotik vermiyoruz.  Ama üzerine bakteriyel bir enfeksiyon eklendiğini düşünüyorlarsa o zaman antibiyotik tedavisine geçilir. Aşı pandemi beklenen İnfluenza virüs tiplerine karşı dünya sağlık örgütü tarafından hazırlanmış bir aşıdır. Aşı olan kişi de hiçbir zaman bütün grip virüslerine karşı korunacak diye bir kaide yok. Pandemi oluşturabilecek grip enfeksiyonlarına karşı aşılanılmasını 65 yaş üstü için özellikle öneriyoruz. Astım ve kalp rahatsızlığı olanlara grip mevsimi başlamadan önce aşı olmalarını mutlaka öneriyoruz.  Şu anda aktif bir enfeksiyonu yoksa hekim kontrolünde uygun görülüyorsa yaptırabilirler."