Profesör Dr. Ahmet Çolak'a sorulan sorularında başında sofraların vazgeçilmezi olan ekmek geliyor.

Beyaz ekmek gerçekten de insan sağlı için zararlı mı? Şeker hastaları ekmek yemeli mi? Yiyebilirse ne kadar yemeli? Buğday ekmek gerçekten de zararsız mı? Günlük hayatta ne kadar ekmek tüketmeliyiz? Ve daha bir çok soru Haberler.com okurları tarafından Ahmet Çolak'a soruldu.

Tüm bu sorulara ayrıntısı ile cevap veren Ahmet Çolak, ekmeğin sürekli kullanılması halinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara dikkat çekti. Beyaz ekmeğin aşırı ve devamlı kullanılması halinde; Obezite, diyabet, eğer tuzluluk sorunu da varsa damar sertliği, tansiyon gibi sorunları beraberinde getireceğini dile getiren Çolak, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeklerin yenilmesini önerdi.

B ve E vitaminleri ve içerdiği kaliteli lif açısından tam buğday ekmeğinin oldukça sağlıklı bir besin olduğunu belirten Ahmet Çolak; bu ekmeğin az enerji vermesinin yanı sıra uzun süre tok tuttuğuna da dikkat çekti.

EKMEKTE KANSEROJEN MADDE BULUNUYOR MU?


Normal şartlar altında, ekmeğin içerisine katılan katkı maddelerinin, gıda mevzuatına uygun olarak kullanıldığında herhangi bir sorun çıkarmadığını söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı, bu noktada ekmeğin alındığı yerin çok önemli olduğunu söyledi.

Yine de olabildiği kadar doğal beslenmenin önemine vurgu yapan Ahmet Çolak, tam buğday ekmeğini tercih etmenin en doğrusu olacağını belirtti. Çolak, eğer illaki beyaz ekmeğe devam etmek isteyenler de var ise bu kişilerin Halk Ekmek fırınlarını tercih etmelerini önerdi.

DİYETE GİREN EKMEĞİ KESMELİ Mİ?


Ahmet Çolak'a en çok gelen sorulardan biri ise diyete girenlerin ekmek tüketimi konusunda nasıl davranmaları gerektiği oldu. Profesör Çolak'ın bu yöndeki yanıtı ise; "Vücudumuzun karbonhidratlar kadar protein, mineral ve vitaminlere de ihtiyacı vardır." oldu.

Ekmeğin yenmesi gerektiğini ancak beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı buğday ekmeği yenmesi gerektiğini öneren Çolak," Sağlıklı bir insan için genel bir beslenme kuralı olarak diyebiliriz ki, tam buğday ekmeğinin tüketimi doğal beslenme açısından gerekli ve önemlidir." dedi. (Haberler.com)