İzmir Kent Hastanesi’nde kadın doğum doktoru olan İsrael Aruh, Mövenpick Otel’de düzenlediği basın toplantısında, 2011 yılı araştırmasına göre Türkiye’de 700 doğumdan birinde, yılda da 2 bin bebeğin down sendromlu doğduğunu belirterek, 25 yaşındaki bir kadının down sendromlu bebek doğurma ihtimalinin 1040’ta 1, 40 yaşındaki bir gebenin 87’de 1 olduğunu söyledi. Anne olma yaşında risk sınırının 35 olduğuna dikkat çeken Aruh, günümüzde ikili, üçlü, dörtlü tarama testleri ile down sendromunun belirlenmeye çalışıldığını, ancak yanılma payının olduğunu belirtti. Aruh, bu testlerin anne ve bebek için taşıdığı risklere de dikkat çekerek, "Amniosentezde yüzde yarım, plesantadan örnek alınmasında yüzde 1-3 arası risk sözkonusu. Bu testler kesin netice veren testler değil. Sadece doktora fikir veriyor, yönlendiriyor" dedi.

'PANORAMA' TESTİYLE YÜZDE 99.9 SONUÇ

Doktor Aruh, son iki yıldır ABD ve dünyada 'panorama' denilen yeni bir testin uygulandığını, sadece anneden basit bir kan örneği alınarak gerçekleştirilen testin hiçbir risk taşımadığını vurgulayarak, down sendromunu yüzde 99.9 oranında belirlediğini ifade etti. Dr Aruh, "Bu test 9'uncu haftadan itibaren yapılabiliyor. Bu test yüzyılın buluşu. Zaman içinde oldukça değer kazanacak. Çünkü oldukça hassas bir şekilde bebeğe ait kromozom anomalilerini tespit ediyor" diye konuştu.

Dr. Aruh, SGK kapsamına yapılmayan testin İzmir’de sadece bir laboratuvarda uygulandığını, ücretinin bin 250 dolar, yaklaşık 2 bin 250 lira olduğunu dile getirerek, sonucun 2- 3 hafta içinde alındığını söyledi. Aruh testi, 35 ya üstü gebelere, ikili ve üçlü tarama testlerinde yüksek riskli çıkanlara önerdi.