Okulun kurucusu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Şahin, okul projesinin bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünü ve imkan olduğu sürece devam ettirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Hastaları ve hasta yakınlarını en iyi şekilde bilgilendirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Dr. Şahin, “Derslere alanında uzman meslektaşlarımızı davet ederek hastalara doğru bilgiyi aktarıyoruz. Hemofili, hastalarda aniden eklem kanamalarına yol açan bir hastalık olduğu için hastaların bilgili olmasına önem veriyoruz. Çünkü kanama olduğu zaman en kısa süre içinde faktör uygulanması hayati önem taşıyor” diye konuştu.

KORUYUCU TEDAVİ ÖNEMLİ

2014 yılının ilk dersinde de hasta ve yakınlarına hemofili alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verildiğini anlatan Dr. Şahin, özellikle eklem kanamaları ve korunma tedavileri hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

 Dr. Şahin, “Ağır hemofili hastalarına önlem alınmaz ise yılda 20 kanama olabilir. Bu yüzden koruyucu tedavi olarak haftada 2-3 kez ilaç yapılması gerekiyor. Kanamanın olduğu an faktörün uygulanması lazım. Maalesef hastalar arasında faktör uygulamayı bilmeyenler var. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi damar içi faktör uygulama dersleri vereceğiz. Hastalarımızın yüzde 75-80’i faktörlerini kendileri yapabiliyorlar. Çocukluk çağında Prof. Dr. Kaan Kavaklı ve ekibinin yaz kamplarında verdiği eğitimler çok faydalı oluyor. Hastalar kanama hissettiklerinde 2 saat içerisinde faktör uyguladıklarında kanamayı kontrol etmek mümkün olabiliyor. Bu durum hem daha az faktör kullanılması hem de sağlık harcamalarının daha az olması anlamı taşıyor” ifadelerini kullandı.

GEN TEDAVİSİNDE İLK SONUÇLAR BAŞARILI

Hastaların en çok merak ettiği konu hemofilide gen tedavisi olduğunu açıklayan Dr. Şahin, “Gen tedavisi ile ilgili çalışmaların ilk sonuçlarının umut verici. Hemofilide Gen tedavisi önümüzdeki yıllarda üzerinde en çok konuşulacak konu olacak, ülkemizde de benzer çalışmalar yapılacak” dedi.