Emeklilik yaşı gelmiş veya gelmekte olan pek çok kişi var. Hayatın bu dönemi, geçmiş kadar keyifli olabilir ve dolu dolu yaşanabilir. Tıp alanında kaydedilen yeni gelişmeler; hayat standartlarının yükselmesini, emekliliğin daha sağlıklı geçmesini ve bundan uzun yıllar keyif almayı sağlıyor. Emekli olmak sizi mutlu edecek mi? Aslına bakarsanız bu tamamen size bağlı.


Neler iyi hissettirir?

Maddi güvence: Birtakım kişisel değerlendirmeler, emekliliğiniz döneminde elinize geçecek gelirin tahmin edilmesinde ve bu gelirin arzuladığınız hayat tarzı için yeterli olup olmadığını belirlemede yardımcı olur. En azından bu konuda stresten uzak olursunuz.

Sağlık: Kilonuzu kontrol altında tutmak, düzenli egzersizler yapmak, aktif bir hayat tarzı benimsemek, dengeli beslenmek, ek olarak da koruyucu tıbbi önlemler almak önemli. Bu yatırımlar, daha sonra sağlıklı ve uzun süre gençliğinizi koruduğunuz bir ömür şeklinde size geri dönecek.

Pozitif düşünce: Geleceğiniz hakkında olumlu düşünceler taşımanız, emekliliğinizi mutlu geçirmenize yardımcı olur. Olumlu bir düşünce tarzını önceden yerleştirebilmek için emeklilik günlerinizi görmeye çalışın. Şu anda işte geçirdiğiniz zamanı emeklilik döneminizde nasıl değerlendirmek, nasıl kullanmak istiyeceğinizi düşünün.


Prova yapın

Boş zamanlarınızda ne yapmak istiyorsanız bunları planlayın. Hafta sonlarında ve tatilde bu planların provasını yapın. Yavaş yavaş çalışma saatlerinizi veya sorumluluklarınızı azaltın. Emekliliğinizi üretken bir hale mi getirmeyi istiyorsunuz yoksa "Yeter artık, ben dinlenip hobilerimle uğraşacam" mı diyorsunuz?

Ev hayatınızla ilgili planlar yapın. Mesela emekli olduğunuzda gününüzü eşinizle geçirmek işlerinizi kolaylaştırır mı yoksa zorlaştırır mı? Çok iyi geçinen, örnek bir çift olsanız da, bazı baskın karakterler uzun süre bir arada olduklarında sorunlar çıkabilir. Bu durumu iyice tartın ve ona göre hobiler edinin.


Profesyonel yardım gerekebilir

Eğer kimliğiniz, kişisel itibarınız ve sosyal çevreniz kariyerinize veya işinize yakından bağlıysa, emekliliğe uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda kendinize başarı ve statü ruhu verecek birtakım yeni yollar keşfetmeye çalışmalısınız.
Emekliliğin ilk altı ayı boyunca amaçsızlık, huzursuzluk, endişe ve hafif depresyon hissetmek veya geçmişin muhasebesini yapıyor olmak, pek çok kişi için normaldir.

Eğer kendinizi bu duygularla kuşatılmış hissederseniz ve sıkıntılarınızın arttığını gözlemlerseniz, bir psikiyatriste başvurarak profesyonel yardım almanız, size önünüzdeki uzun yıllar için büyük yararlar sağlayacaktır.