Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, "Her gün duş yapılmamalı. Cildin çok fazla yıkanması, ciltteki yağ dengesinin bozulmasına, cilt neminin kaybına ve daha fazla kuruluğa neden olur. Sıcak banyo yapmaktan da kaçınmak gerekir. Duş sırasında kese, lif yapılması kuruluğun artmasına ve kaşıntıya sebep olabilir" uyarısında bulundu.

Çoğu insanın rahatlamak için girdiği buhar, sauna ve hamam gibi uygulamaların cildin kurumasına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Köse, "Renkli sabunlar, sıvı sabunlar (özellikle antiseptik içerenler), ıslak mendil, dezenfektanlar, duş jelleri, kullandığımız bulaşık deterjanı, çamaşır suyu gibi kimyasallar da cildimizdeki kuruluğu artırmakla birlikte egzamaya da yol açabilir." dedi.

Kuru ciltlerin en sık karşılaştığı sorunlardan birinin de kaşıntının kuruluğa eşlik etmesi olduğunun altını çizen Dr. Köse, kaşıntının, kuruluğun etkili medikal nemlendiriciler ile tedavi edilmesi sonrasında düzelebileceğini belirtti. "Cildimizde gelişen kuruluk hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması), diyabet (şeker hastalığı) gibi bazı sistemik hastalıkların da ilk bulgusu olabilir." diyen Dr. Köse, cildin kuruması ile ortaya çıkan önemli bir sorunun da ciltte oluşan kırışıklıklar olduğunu hatırlattı.

Ne yapmalıyız?


Dr. Özlem Karadağ Köse, cilt bakımı için şu önerilerde bulundu: Cildi nemlendirerek bakım yapılabilecek çok sayıda doğal madde bulunur. Bunlardan en sık kullanılanlarından biri süt ve sütle yapılan diğer doğal karışımlardır. Süt epidermise zarar vermeden cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar, süte eklenen yumurta sarısı ve bal cildi besler. Süte tuz eklenmesi ise ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Zeytinyağı ve kaymak cildi yağlandırır, cilde elastikiyet kazandırır. Lanolin, susam yağı, kakao yağı ve badem yağı ise diğer doğal nemlendiricilerdir. Bu ürünlerin cilde masaj yapılarak uygulanması kan dolaşımını hızlandırarak etkinliğin artmasını sağlar.