Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptığı açıklamada, gözün yüzeyindeki konjonktiva adı verilen ince tabakanın enfeksiyonla karşılaşmasına konjonktivit adını verdiklerini belirtti.

Hekimlerin en çekindiği konjonktivit türünün ise viral konjonktivit olduğunu dile getiren Süleyman Kaynak, adenovirüs adı verilen grubun ise gözde büyük etki yaratabileceğini kaydetti.

Göze bulaşan adenovirüsün yoğun ve saldırgan seyretmesi durumunda görme bozukluğunun ortaya çıktığını ifade eden Kaynak, "Bağışıklık sistemi tarafından tanınmayan yeni mikrop gibi sürekli kılık değiştirip hava yoluyla bulaşan adenovirüsler, korneada bulanıklık meydana getirebilir, görmeyi azaltıcı etkileri kalıcı olabilir. Kış sonu da salgınların yaşandığı dönemdir" dedi.

Kalabalık alanlardaki tehlike

Yanma, kızarıklık, şişme, batma, ışıktan rahatsız olma, görme bulanıklığı gibi belirtilerle kendi gösteren rahatsızlığın, okul, kışla, iş yeri gibi kalabalık alanlarda kolaylıkla bulaştığını anlatan Süleyman Kaynak, toplu ulaşım araçlarının da enfeksiyon açısından risk oluşturduğunu kaydetti.

Uzun süre aynı ortamda bulunma ya da  kısa süreli temas ile adenovirüslerin kolaylıkla bulaşabildiğini söyleyen Kaynak, şöyle devam etti:

"Kapalı alanda kılık değiştirmiş virüsün bu mevsimde yaygınlaşması kolaylaşır. Sıcak hava, her zaman mikrobiyolojik ajanların kolay bulaştığı ortamlardır. Çabuk kılık değiştiren bu virüsleri bağışıklık sistemimiz tanıyana kadar salgın dönemi olabilir. Bu rahatsızlık zaman zaman grafikler halinde artar. Her dönemde yeni virüs salgını ortaya çıkıyor. Bu virüsten bir adım daha tehlikeli olanlar ise SARS, domuz gribi gibi form değiştirerek bağışıklık sistemini yoran, zaman zaman ikincil enfeksiyonlarla ölüme yol açanlardır."

İlaçlarının yan etkisi fazla

Hastalığı bazı kişilerin kolayca atlatabildiğini zaman zaman da ağır seyrettiğini dile getiren Kaynak, bu virüslere karşı spesifik ilaç kullanılmadığını, ilaçların yan etkilerinin çok fazla olabildiğini kaydetti.

Nezlede olduğu gibi adenovirüslere bağlı konjonktivitlerde de ancak hastanın günlük hayatını kolaylaştıracak semptomatik tedavi önerdiklerini dile getiren Süleyman Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle görmeyi etkileyecek, sorunları azaltacak tedaviler veriyoruz. İlaçları en az 2 haftalık dönem için kullanmalarını öneriyoruz. Sorun 6-8 hafta sürebilir. Korneada bulanıklık meydana gelir, görmeyi düşürürse hızla antiseptik tedaviye girişiyor ve düşük kortizonlu ilaç kullanmaya başlıyoruz. Viral konjonktivitler gözlerde çok etkili olur ama üst solunum yolunda, yeme içme sisteminde de etkilidir. Belirtileri taşıyan kişinin en az 1-2 hafta toplu alanlardan uzak durması gerekiyor."

Hastalığa ilişkin istatistiklerin sağlıklı olmadığını da kaydeden Süleyman Kaynak, bazı hastaların hekime danışmadan rahatsızlık geçirdiklerini sözlerine ekledi.