Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu yaptığı açıklamada, son haftalarda Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişinin gribe yakalandığını belirtti.

Gribin vücut direnci düşmüş kişilerde sık sık ortaya çıktığını anlatan Ahmet Emin Erbaycu, gençlerin hastalığı daha kolay atlattığını ifade etti.

Öksürük, halsizlik, kırgınlık, öksürükle ortaya çıkan H3N2 virüsü nedeniyle hastanelere başvuruların yükseldiğini dile getiren Erbaycu, "Akciğer, kalp, böbrek, karaciğer, kalp hastalığı olanların gribi daha zor atlattığını görüyoruz" dedi.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine gelenlerin de yüzde 100 oranında arttığını dile getiren Ahmet Emin Erbaycu, özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı bulunanların virüsten çok etkilendiğini ve bir süre hastanede tedavi görmek zorunda kaldığını dile getirdi.

"Yılın 12 ayı vitamin almak zorundayız"

Gribe karşı işkembe çorbasının faydalı olduğu ya da portakal suyundan uzak durulması gerektiği gibi haberleri de değerlendiren Erbaycu, şunları kaydetti:

"Gıda ayrı bir konu ama biz hekimler olarak grip konusunda kanıtlar üzerinden önerilerde bulunmak zorundayız. Bunun için önerimiz, hastalık öncesinde vücut direncinin düşmesinin önlenmesi ve hijyen konusuna özen gösterilmesidir. Biz hastaların tedavisi üzerinde genellemelerde bulunuyoruz. Hastalığın öncesinde kirli havada bulunmamak, hava değişiminden etkilenmemek, öğünlerimizi atlamamak her zaman önemli. Vitamin almamız gerekiyor ama bu vitamini yılın 12 ayı boyunca almamız gerekiyor."

Grip nedeniyle hastaneye başvuranları ayrı birimlerde tedavi aldıklarını, ancak sağlık kuruluşlarına gitmeyen çok sayıda grip hastasının tren, metro, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarını kullandığını hatırlatan Ahmet Emin Erbaycu, özellikle el hijyeni konusuna daha fazla özen gösterilmesi, toplu yaşam alanlarında bulunanların sık sık ellerini yıkaması gerektiğini dile getirdi.

Çalışırken gribe yakalanma riski

Gribe yakalanmamak için "hasta kişilerden uzak durmak" gerektiğini de dile getiren Erbaycu, "Hasta olanların çalışmaları konusunda büyük engel yok ama önlem almaları ve iş yerindeki diğer kişileri riske atmamaları gerekiyor" diye konuştu.

Moral konusunun da bağışıklık sisteminde büyük önem taşıdığını söyleyen Ahmet Emin Erbaycu, "Bağışıklık sistemi kişinin moral gücünden ve psikolojisinden etkilenir. Enfeksiyondan ziyade bu konu özellikle akciğer kanserlerinde önemlidir. Tıpta şöyle bir ifade vardır, eğer kişinin psikolojisi iyiyse immunite sistemi de sağlamdır ve bu bütün vücuda yansır" ifadelerini kullandı.