Sivas Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Akkar, kışın genelde nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarının yoğunlukla görüldüğünü belirterek, doğru beslenme ve iyi giyinme ile hastalığa yakalanma ihtimalinin azalabileceğini söyledi.

HASTANELERE HANGİ VAKALAR GELİYOR?

Çocuklarda bu zamanlarda nezle, grip tarzı, öksürük, ateş gibi şikâyetler olabildiğini, zamanla bronşite ve astıma da dönebildiğini anlatan Uzman Dr. Akkar, “Kışın genelde nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu daha da ilerlediğinde alt solunum yoluna da inebiliyor. Genel itibariyle bu tarz hastalıkları görebiliyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu ve alt solunum yolu enfeksiyonu oldukça arttı.” dedi.

Gelen hastalar arasında müşahade altına alıp hava tedavisi verdikleri hastaların sayısında artış olduğunu kaydeden Dr. İsmail Akkar, “Hastalığın durumuna göre serum taktığımız, kan tahliline baktığımız hastalar da olabiliyor. Nezle, grip türü hastalıklarda sadece grip ilaçlarıyla durumuna göre ateş düşürücü, eğer çok ilerlemişse tetkiklere göre antibiyotik tedavisi uygulayabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Akkar, çocukların bu havalarda hastalığa yakalanmaması için ailelerin çok dikkatli olmasını isteyerek şu uyarılarda bulundu: “Daha iyi giydirilmeli, giysilerine dikkat edilmesi lazım. C vitamini dediğimiz meyve ve sebzeleri tüketmeleri gerekir. El temizliği de çok önemli. Bunun haricinde ıhlamur gibi bitkisel içerikli içecekler verilirse onlar da hastalıklara karşı daha koruyucu olmuş olur. Yine iyi bir bal olabildiğince şekersiz verilirse, onun içindeki polen dediğimiz çiçek tozlarının etkisiyle hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltmış oluruz. Bu şekilde önlemler alınabilir.”