Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle hava sıcaklığının iyice düştüğünü söyledi.

Buna bağlı olarak hava kirliliğinin de arttığını dile getiren Topbaş, "Havalar soğuyunca dış ortamdaki duman, koku, is gibi kirlilik ölçütleri de artmaya başladı. Bu nedenle de insanlar artık kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeye yöneldi" ifadelerini kullandı.

Topbaş, havaların soğuması ile toplu yaşam ortam kullanımının da arttığını belirterek, "İnsanlar ev, okul, hastane, otobüs, metro gibi toplu yaşam alan ve araçlarında daha çok bulunuyor. İnsanların birbirleriyle daha yakın olmak zorunda kaldıkları bu tür ortamlar solunum sistemiyle bulaşan hastalıkları tetikliyor" dedi.

Solunum sistemi ile bulaşan hastalıkların başında grip, soğuk algınlığı ve nezlenin geldiğini de vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür hastalıklar vücutta kırgınlık, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı yapar. Ayrıca vücut ısısının 38.5'in üzerinde olması, kas ve eklem ağrıları da bu tür hastalıkların ortak belirtisidir. İnsanlar bu hastalıkların biri veya birkaçını yaşıyorsa mutlaka hekime başvurmalıdır. Grip, kışın en önemli hastalıklarından birisidir ve zamanında müdahale edilmezse ölümcül olabilir. O nedenle de kesinlikle hafife alınmaması gerekir."

"Koruyucu hekimlik uygulamasını önemsiyoruz"

Prof. Dr. Murat Topbaş, gribe yönelik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir hastalık olmadan önce onunla savaşmak hem zaman hem de maddi kaybı önleme noktasında önemlidir. O nedenle koruyucu hekimlik uygulamalarını önemsiyoruz. Bu da kışın insanların çok fazla bir arada bulunması, temizlik konusunda daha hassas davranılması gerektiğini ortaya koyuyor. Gripten korunmanın da en önemli yolu kişisel hijyendir. Bu nedenle de ellerin, yüzün gün içerisinde sıkça yıkanması, diş temizliğinin yapılması, birden fazla kişi tarafından kullanılan malzemelerin sık sık kontrol edilerek temizlenmesi sağlık açısından önem verilmesi gereken davranışlardır. Bu sadece grip değil, tüm hastalıklar için de çok önemlidir"

Gribin toplu yaşam alanlarında solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu da anımsatan Topbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Virüs öksürmeyle veya öksürürken elimizi ağzımıza götürüp sonrasında biriyle tokalaştığımızda da bulaşabilir. Yine yüzeylere dokunup başka birileri bu alanlara dokunduğu zaman da virüs bulaşmakta. Bu nedenle iki şey çok önemli. Bunlardan birisi hasta kişilerin ya evlerinde olmaları ya da dışarı çıkarken maske takmaları ve yüzeylere dokunduktan sonra mutlaka ellerini yıkamaları gerekli. Bu her iki yöntem de korunma bakımından çok büyük önem arz etmekte.''

Topbaş, herkesin kişisel temizliği ile yapabildiği ölçüde çevre temizliğini gerçekleştirmesi durumunda birçok hastalığın önlenebileceğini de belirterek, özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle olan kişilerin kalabalık ortama girmemesinin hastalığın bulaşmasını önleyeceğini ifade etti.

Gripten korunmak için dengeli beslenmeye de önem verilmesi gerektiğini işaret eden Topbaş, bol sıvı alınması ve sigara alışkanlığı ile mücadele edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.