Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ramis Çolak, konuyla ilgi yaptığı açıklamada, toplumun yaklaşık yüzde 24’ünün diyabetli veya prediyabetik olduğunu vurguladı.

Sosyal refah düzeyinin artmasının da diyabetli hasta sayısını artırdığını ifade eden Çolak, her 100 kişiden 13,7’sinin diyabetli veya 13,9’unun gizli diyabetli olduğunu söyledi. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde diyabet hastalığının ciddi bir tehlike olduğunu hatırlatan Prof. Çolak, hamburger gibi hazır gıdalar ile kolalı içeceklerin, çocuk ve gençler için büyük bir risk oluşturduğunu, ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Çolak; anne ve babasında diyabetli, göbek çevresi şişman olanların da risk grubunda bulunduğunu, diyabetin; genetik, çevresel faktörlerin aynı anda tetiklediği bir hastalık olduğunu ifade etti. Çolak, diyabet hastalığının kişide başladığı andan itibaren kalp hastalığından böbrek hastalığına, göz hastalığından sinir hastalığına kadar birçok hastalığı bünyesinde barındırdığını söyledi.

Yeterli ve uygun tedavi edilmeyen diyabetik hastalar nedeniyle günümüzde diyabetin; körlük nedenleri arasında 1’inci sırada yer aldığını hatırlatan Çolak, diyabetik hastalarda kalp hastalıklarının 2-4 kat, kalp krizinin 2 kat artışa neden olduğunu kaydetti. Son dönemlerde ise diyabetin, böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni haline geldiğini, hastaların yüzde 60-70‘inde vasküler ve sinir sisteminde hasarlara yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Ramis Çolak; tanıdan itibaren uygun ve etkili bir tedaviyle diyabetin olumsuz etkilerinin oluşumlarının engellenebileceğini söyledi.

Türkiye’de diyabetin en önemli toplum sağlığı sorunları arasında yer aldığını kaydeden Prof. Çolak, şöyle dedi: “Yakın akrabalarında diyabetli birey olanlar, normalden fazla kiloya sahip olanlar, çabuk kilo alanlar, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olanlar, çok su içme ve idrara çıkma, ağız kuruluğu olanlar, 4 kilonun üzerinde çocuk doğurma hikâyesi olanlarda diyabet riski var. Bu kişilerin, diyabetin erken dönemde tanı konulması için diyabet taramaları yaptırmalarında yarar var. Diyabet hastalığını önlemek için dengeli beslenilmesi, mutlaka spor yapılması, şekerli yiyeceklerden uzak durulması ve günlük ihtiyaç kadar beslenilmesi, kısacası hayata hareket katılması gerekir.” dedi.