İnsan vücudunun kendi kendini iyileştirmesini esas alan bir tedavi sistemi olan Homeopati, son yıllarda doğal tedavi yöntemi olarak dikkat çekiyor. Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Canfeza Sezgin bu konudaki çalışmaların arttığını pek çok etkinlik ve çalışma yaptıklarını anlattı. Doç. Dr. Canfeza Sezgin, homeopatinin kanser tedavilerinde tamamlayıcı tıp olarak kullanıldığını ve hastanın tedavisi üzerinde yüzde 33 oranında başarı gördüklerini söyledi. Sezgin, "Seyreltilmiş ilaçların etkinliği çok fazla. Nedenini açıklamaya, bilimsel bilgilerimiz şu an yeterli değil. Fakat hipnoz ve akapunturun etkisini nasıl açıklayamıyorsak, yararını biliyorsak, bu da aynen öyle bir durum. Homeopati alan kanser hastalarında, yaşam kalitesi yükseliyor" dedi.

Tamamlayıcı tedavinin önü açıldı

2003 yılında 40 hekimin katılımı ile kurulan bir dernek olan İzmir Homeopati Derneği Başkanı Dr. Levent Buda, Homeopati tedavisinin 2011 yılında torba yasa kapsamında yer aldığına dikkat çekerek, "6225 sayılı yasada tamamlayıcı tedavinin önü açıldı. Sağlık Bakanlığı'nda önceki gün yapmış olduğumuz görüşmelerde bununla ilgili daire başkanlığının kurulacağının müjdesi verildi" dedi.


Dr. Buda, Homeopati'de ana görüş insan vücudunun her türlü hastalığı yok edebileceği olduğunu aktararak tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: "Homeopati, Hipokrat'ın belirttiği "Benzerler Yasası" üzerine oturmakta. Benzer, benzeri tedavi eder. Ancak, bu varsayımı eksiksiz bir bilimsel terapötik yöntem haline getiren kişi German Samuel Hahnemann'dir. Homeopati ilaçlarının yüzde 80'inin sebzelerden elde ediliyor. Homeopati doktorları hastanın her sürecini semtomları inceler ve ona göre tedavi yöntemini belirler.  AB'de bulunan ülkelerde 4 yurttaştan 3'ü konu hakkında bilgi sahibidir. Yüzde 29'u ise bu ilaçları kullanıyor. Çünkü insanlara bu tedavi yöntemi daha yumuşak, güvenilir ve etkin geliyor. Reçete bağımlılığını ortadan kaldırdığı için bu tedavi yoğun ilgi görmeye başlıyor."

Nihal Işık