Sercan Özipekçi- Geçtiğimiz haftalarda Emrah Hakvar isimli vatandaşın, reçetesiz satışının yasak olmasına rağmen birçok eczaneden temin ederek kullandığı ve gözlerini kaybetme noktasına gelmesiyle gündeme oturan Alcaine adlı göz damlası olayına İzmir İl Sağlık Müdürlüğü el koydu. Daha önce bu ilacın reçetesiz satılmasıyla ilgili ne göz hekimlerinden, ne de vatandaşlardan herhangi bir şikayet almadıklarını ifade eden İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Aydın Piyancı, "Daha önce Alcaine ilacı hakkında bir bilgimiz yoktu. Bize böyle bir şikayet gelmedi. İlaçla ilgili de hekimlerden yazılı talep gelmedi. Burada hekimlerin de ihmali var. Eğer bize bu durumdan şikayetçi olduklarını iletselerdi, şimdiye kadar biz gerekeni yapardık. Konunun üzerine çok rahat bir şekilde giderdik. İlk defa haberimiz oluyor" dedi.

Konuyu bakanlığa ileteceğiz

Bundan sonraki aşamada bu işin takipçisi olacaklarını belirten Piyancı, "Şimdi ilk iş olarak bu konu hakkında Sağlık Bakanlığı'nı bilgilendireceğiz. Bütün eczanelere ve eczacılar odasının internet sayfasına ilacın reçetesiz satılmaması konusunda yazı koyacağız. Bakanlıktan, bütün eczane depolarının listesini isteyeceğiz. Bu sayede eczanelere ne kadar ilaç satıldığı ortaya çıkar ve biz aşamadan sonra eczacıya bu ilaçtan kaç tane sattın, kime sattın diye sorarız. Reçetelerini isteriz. Reçetesiz satma söz konusu olursa, depoda kaç tane kaldığı denetimler sırasında tespit edilerek, ilaç kutularındaki barkodlar sayesinde satış ortaya çıkarılır. Alcaine, şu anda reçetesiz satılması yasak olan ama kontrole tabi tutulan ilaç listesinde olmayan bir ilaç. Umuyorum ki kısa zamanda bu ilaç kontrole tabi tutulan ilaç kapsamına alınır ve elden, reçetesiz satışın önüne geçilir. Konuyu bakanlığa ilettikten sonra, ilaç kontrole tabi tutulan ilaç kapsamına alındığında da bunu hem kendi internet sayfamızda, hemde eczacılar odasının internet sayfasında bunu duyururuz. İlgili herkesi bilgilendiririz" diye konuştu. Bakanlık başta olmak üzere gereken her yeri konuyla ilgili bilgilendireceklerini ifade eden Piyancı, bu ilacın reçetesiz olarak yalnızca İzmir'de satılmadığını, mühim olanın söz konusu ilaçla ilgili, tüm ülkede uygulanabilecek bir kararın çıkması olduğunu söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü olarak eczanelerdeki denetimleri yılda iki defa olmak üzere kendilerinin yaptığını ifade eden Piyancı, "İzmir'de 1700 eczane var ve biz bu eczaneleri hekim arkadaşlarımız ile birlikte denetliyoruz. Vatandaş şikayetleri söz konusu olduğunda da rutin denetimlerin dışında, ek denetimlerde yapıyoruz" dedi.

Yasal boşluk var

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Eczacı Şube Müdürü Meltem Aytekin ise Alcaine adlı ilacın reçetesiz satılmasının yasak olmasına rağmen, kontrole tabi ilaçlar listesine alınmadığına dikkat çekerek, "Bakanlığın belirlediği bir liste var. Bu ilacın reçetesiz satılması Nisan ayında yasaklanmış, fakat kontrole tabi ilaçlar listesine konmamış. İlacın reçetesiz satılmasının yasak olup, kontrole tabi ilaç listesinde bulunmaması yasal bir boşluğa sebep olmuş görünüyor. Bu nedenle de eczacılar ilacı satmakta bir sakınca görmüyorlar" diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğü olarak ruhsatlandırma, eczane, eczane deposu, aktarlar gibi denetimler yaptıklarını belirten Aytekin, "Halktan gelen her türlü şikayeti değerlendiriyoruz. Her ilacı reçeteyle takip edemiyoruz. O kadar geniş bir denetim mekanizmamız yok. Bunun dışında dediğim gibi bu ilaç kontrole tabi değil. Kontrole tabi ilaç listemiz var, onlar depodan bize listeyle geliyor ve biz onları eczanelerden sorguluyoruz. İlacın reçetesiz satılmasına yasak konmuş, ama tam bir kontrol yapılması için bakanlıktan emir gelmemiş. Şimdi biz bakanlıktan görüş de alıp, bunu eczanelere ve eczacılar odasına imza karşılığı yazılı olarak duyuracağız. Bundan sonra bu işin takipçisi olacağız" diye konuştu.