Dikkatinizi toplayın

İşinizi son teslim tarihine yetiştirmeye çalışırken veya kendinizi yazma işine fazlasıyla kaptırmışken masaüstünüzde birden fazla pencerenin açık olması oldukça dikkat dağıtıcı olabilir. Aslında ekranınız ne kadar düzenliyse konsantrasyonunuz da o kadar az dağılır ve böylece zihniniz yaptığınız işe odaklanır. Hürriyet'ten Erdal Kaplanseren diğer maddeleri söyle sıralıyor

Zihninizi dinç tutun

Zihninizi dinç tutun, ruh halinizi değiştirin, iş yerinde verimliliği ve mutluluğu yakalayın. Mind.org verilerine (http://bit.ly/Llpj5U) göre iş yerinizde akıl sağlığını korumanın beş basit yolu var. 


Monitöre dikkat

Bilgisayar ekranınızın bulunduğu yerin çalışmalarınızı etkilemediğini mi düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Ekranınız sizden çok uzak veya çok yakınsa gözlerinizi yorabilir ve kendinizi ekrana yapışmış halde, baş ağrıları içinde bulabilirsiniz. Monitörünüz başınızdan 50 cm uzakta olmalı ve ekran 10 ila 20 derece yatık durmalı. 

Gerilin ve rahatlayın

NHS tarafından yapılan bir araştırma (http://bit.ly/PYLkxC), enerji düşüşlerinin en yoğun olarak saat 14.16'da gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu ihtimali başından engellemek için gerinmeye başlayın. "Sırt Bakımı İçin Akıllı Rehber" (The Smart Guide to Back Care) kitabı, olabildiğince dik oturup kaburgalarınızı kaldırmanız ve boynunuzun düz olduğundan emin olmanız için çenenizi hafifçe aşağı eğmenizi öneriyor. 


Donanımınızı ayarlayın
RSI Prevention (www.rsiprevention.com) sitesine göre klavye ve fareyi doğru kullanmanız şart. El bileklerinizin doğal pozisyonunu korumalı ve klavyenizi de olabildiğince düz tutmalısınız. Microsoft Natural Keyboard gibi ortadan ikiye ayrılan klavyeler, bilek ve tendonlarınızdaki gerginliği azaltacaktır.

Mola verin
Düzenli aralıklarla yapılan basit egzersizler kan dolaşımını hızlandırır ve derin nefes almanızı sağlayarak zihninizi dinç tutar. Su almak için su sebiline gidebilir, bu arada derin nefes alıp vererek kaslarınızı gevşetebilir ve hava ikmalini sağlayabilirsiniz. Aklınızı takıldığınız bir sorundan uzaklaştırmak ve başka bir şeye odaklanmak için oldukça etkili bir yol olduğunu söyleyebiliriz. 

Düzgün beslenin
Vücudunuz tüm günü atlatacak şekilde enerji takviyesi almalıdır. Bu nedenle her üç saatte bir birşeyler yemelisiniz. Hafif bir atıştırma için cips, çikolata veya aromalı yoğurtlar gibi işlenmiş veya şekerli yiyeceklerden uzak durun. Bu tür gıdalar kısa bir süre sonra enerji patlaması yaşatarak size daha kötü bir hâle sokabilir. 

Ağrıyı durdurun
Tekrarlayan gerilim rahatsızlıkları (RSI) genellikle boyun, omuz, kol ve elleri etkiler. Bölgesel RSI'ınız varsa vücudunuzun belirli bölgelerinde semptomlar gözlersiniz. Yayılmış RSI'da ise belirlenmesi güç genel kas ağrılarıyla karşı karşıya kalırsınız. Ellerinizde veya bileklerinizde ağrı, gerginlik, hassasiyet, şişme, karıncalanma, ağrı veya eklem kasılması olup olmadığına bakın. 

Zihninizi eğitin

Masa başı bitkinliğini üzerinizden atmak için son ipucumuz, zihin yetilerinizi geliştirebilmek amacıyla gün içinde kendinize ayıracağınız o çok kısa ama önemli zaman dilimi. Brain Metrix'le (www.brainmetrix.com) başlayın, zorlu zihin alıştırmaları için Lumosity'yi (www.lumosity.com) ziyaret edin ve Brain Training 101 (www.braintraining101.com) ile işi bitirin.