Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız yörelere ait isim altında oluşan lokmacılar, daha çok yöresel geleneğimizin unutulmaması ve özel günlerin vazgeçilmez lezzeti olduğunu hatırlatmak maksadı ile açılmaktadır. Gelecek neslin devam etmesi bakımından da öğretici eğitimleri verilmektedir. Hemen hemen her şehirde, her semtte, her cadde de ve sokakta mutlaka karşılaşacağımız bir seyyar lokmacı bulabilmekteyiz, seyyar lokmacı için  Özellikle bereketli tatlı olmasının en büyük özelliği ise bereketli oluşundan kaynaklı olmasıdır. En fazla da küçük çocukları büyük bir zevkle tükettiği lokma, büyükler için de tam bir yemek sonrası ziyafettir. Yeri geldiğinde dışarıda açlık hissini bastırmak içinde tercih edilebilir. Ticari alanda pazarı geniş bir yer kaplayan tatlısı bildik bilmedik tüm insanların yemesine sunularak özel tarifler çerçevesinde yapılmaktadır. Biz Türkler kadar yabancı turistlerinde beğeni ile tükettiği bir tatlıdır. İster turistlik bölgede ister tatil köylerinde her zaman yanı başımızda bulabileceğimiz lezzetler arasında yer alır.

Özellikle büyük alışveriş merkezlerinin mutlaka hepsinde lokmacı standı veya lüks dükkânları mevcuttur. Tamamen bir zincir halinde yaygınlaşması kültürümüze vermiş olduğumuz değerin bir simgesidir. Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve unutulmayan bir lezzet olarak hatırlıyor olmamız ilerideki nesille de aksettirmemize yardımcı olur. Mayalı hamurdan elde edilen bu tatlı çeşidi adı kadar küçük bir tatlıdır. Yenmesi zevkli ve küçük top halinde yani simetri şeklindeki oluşu değişmemiş olmasına bağlıdır. Gerçek orijinalliği Osmanlıda olduğu ve yapıldığı şekilde hazırlanıp sunulmaktadır. Bazı bölgelerde ve lokmacı dükkânlarında yuvarlak ama içi boş yani delik şeklinde yapılışı da bilinen bir değişik yapım şeklidir. Bu şekil ise saray lokması adı altında satılır. Yani Osmanlı saraylarında hazırlandığı ve ikram edildiği ifadesine gelir. Günümüzde her isteyen kişi evinde pişirebilir, hayır olarak dağıtabilir veya özellikle kandil günlerinde bu tatlıyı ikram edebilir.

Maliyeti düşük ancak tüketen sayısı yüksek olan bu tatlı için özel siparişlerinde sipariş edebileceğiniz hatta kapınıza kadar servis yapabilecek çok başarılı lokmacı dükkânları ve seyyar lokmacı ustaları mevcuttur. Ustanın tarifinden diye nitelendirilen özel lezzetler püf noktaları söylenmeyen ve yıllarca gizemini koruyan tatlardır. Herkes lokma dökebilir, lokma pişirebilir ancak bazı insanların lokmaları daha lezzetli olur. Bu lezzeti keşfeden ve devamlılığını sağlayarak tüketici ile buluşturan lokmacı ustaları zamanla mesleklerini büyük ticaretlere dönüştürerek hatta yurt dışında bile ülkesini temsil edebilme çabası göstermektedir. Küçük porsiyonlarla satın alınabileceği gibi kilo olarak da satışı mümkündür. Yaz aylarının vazgeçilmez hafif tatlıları arasında bulunan tatlı özellikle üzerinde fıstık olması bile ayrı bir lezzet katmaktadır. Osmanlıdan günümüze bırakılan, bizlerle paylaşılması sağlanan en güzel lezzet ve tatlı diyebiliriz. Her mutluluğun ve her üzüntünün habercisi olarak bilen kişiler mutlaka bir yorum yaparak neyin hayrına dağıtıldığını sormaktadır. Küçük ve bir o kadar da lezzet pınarı olması ayrıcalıktır.