Nörolojik veya fiziksel hastalıklardan dolayı el ve kol fonksiyonlarını kullanamayanlar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu makine mühendisinin geliştireceği robot kol ile günlük faaliyetlerini yapabilecek. Gelecek Robotik Makine ve Tıp Teknolojileri Şirketi Müdürü Doğuş Cendek, iki yıl önce İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra şirket kurduğunu söyledi. Cendek, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan destek alarak kurduğu şirketin üniversiteden bağımsız olduğunu dile getirerek, Ar-Ge çalışmalarını İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından kendilerine tahsis edilen ofiste yürüttüklerini, bilimle iç içe olmanın kendilerine avantaj sunduğunu anlattı.

Muadillerinden ucuz olacak

Cendek, robot kolun Türkiye'de "ilk" olma özelliği taşıdığını aktararak, şöyle devam etti: "Muadil ithal ürünler ülkemizde yaklaşık 40 bin avroya satılıyor. Ülkemiz şartlarında hiçbir engelli vatandaşın bunu alması beklenemez. Ürünümüz ise herkesin alabileceği fiyata satılacak."
Cendek, "Robot kol ile engelli kişi yardım almadan buzdolabından su alıp içebilir, hazırladığı yemeği yiyebilir, arkadaşlarıyla oyunlara katılabilir, alışveriş yapabilir, tıraş olabilir. Robot kol kullanarak çocuk yaşta bir engelli arkadaşlarıyla oyun oynayabilecek, yetişkin engelli ise sosyal ortamlara daha hızlı uyum sağlayabilecek. Robot kol, engelli kişilerin sosyal hayata katılmalarını büyük katkı sağlayacağından psikolojik olarak da kişilere destek sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.