Kan vermenin genç kan üretimine yardımcı olduğu, kan veren kişilerin savunma mekanizmasının güçlendiği ve başta grip olmak üzere birçok hastalığa karşı dayanıklı hale geldiği belirtildi.

Kilis Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Zeynep Erdem, kan vermenin, toplumsal ve insani bir görev olmasının yanında, kişinin sağlığı için de yararlı olduğunu belirtti. Kan bağışının, toplumda henüz yeterince duyarlılık gösterilen bir konu olmadığını belirten Dr. Erdem, Habertürk muhabirine yaptığı açıklamada, insanların kan vermenin kişiye sağlıklı yaşam için sağlayacağı avantajları bildiği takdirde, bağış oranının artacağını ve böylece zor durumda olan kişilerin hayatının kurtarılacağını ifade etti. Kan vermenin vücudu adeta yenilek olduğunu belirten Dr. Erdem "Kan vermek, içinde yeni ve genç hücrelerin bulunduğu kanın üretimi için fabrikayı çalıştırmak demektir" dedi. Kan bağışı yapılmasının ardından, eksilen kanın tamamlanması için vücutta kan üreten kemik iliği, karaciğer gibi organların faaliyete geçtiğini hatırlatan Dr. Erdem, "Kan vermek adeta, bir askeri birliğin, savaş durumuna geçmeden önce tüm kuvvetleri içtimaya çağırması gibidir. Bu aynı zamanda, dışarıdan girecek virüslere karşı vücudun savunma mekanizmasını kendiliğinden güçlendirmesi, zırhlanması anlamına gelir. Üretilen taze kan içinde bulunan genç kan hücreleri, vücuda giren, grip başta olmak üzere enfeksiyon mikroplarını kolaylıkla yok eder. Çünkü yeni kan içindeki kan hücreleri donanımlı bir asker gibi savaşır. Zamanla eskiyen, mücadele gücünü yitirmiş eski kan, taze kanla karıştığı için vücudun genel kan yapısında önemli bir gençleşme gözlenir."


"Kışın kan verirsem hasta olurum" mantığı yanlış


Halkın "Kışın kan verirsem üşürüm, hasta olurum" diye düşündüğüne dikkat çeken Dr. Erdem, "Oysa tam tersidir. Kan verdiğiniz zaman hem metabolizmalar kendisini yeniliyor hem de vücut daha dirençli hale geliyor. Kışın kan vermek gripten ve enfeksiyonlardan kurtulmak demektir. Kızılay olarak "Kan Ver Can Ver" sloganı ile başlattığımız kampanyamız devam etmektedir. Vatandaşları kan vermeleri için bekliyoruz" şeklinde konuştu.