Nihal Işık- Palyatif bakım, ölümcül hastalığı olan herkesin bütüncül bir yaklaşımla her türlü gereksinimi, ihtiyacı karşılayarak, yaşam kalitesini mümkün olduğunca arttırmak anlamına gelen bir hizmet. Bu kapsamda palyatif bakım merkezi hastanın psikolojisi, fizik tedavisi, beslenmesi, rehabilitasyonu, ağrı tedavisi, sosyal destek çalışmaları, aile terapileri, aile ve hasta yakınlarının ihtiyaçlarının karşılanması için mücadele eden, bununla ilgili hizmet vermeye çalışan bir merkez. Ege Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi yaklaşık 1 yıldır hizmet veriyor. Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde 10 yataklık Palyatif Merkezi'nde bu zamana kadar 450'ye yakın ağır hastanın bakımı yapılmış.

Hastayı eve götürün demiyoruz

Hayatı tehdit edici kronik hastalıkları bulunan kişilerin, hastane sistemi içinde zorluk yaşadıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Palyatif Merkez Müdürü Prof. Dr. Rüçhan Uslu, Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ne gelen kanser hastalarının ciddi problemlerle karşılaştıklarını belirtti. Türkiye'de bu problemlerle ilgilenen bir merkez olmadığını, ilk ve tek merkezin Ege Üniversitesi'nin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Rüçhan Uslu, "Hastanın sadece kanserini tedavi etmek yeterli bir çözüm değil. Hastayı bütüncül olarak ele alıp, tedavisini yapmak lazım. Türkiye'de böyle bir eksiklik olduğunu fark edince, bu merkezi açtık. Artık durumu ağır olan hastaya, yapacak bir şey yok, evinize götürün denilmiyor. Palyatif merkezde hasta ile ilgileniliyor. 2005 yılında ünite olarak kurulduk, şimdi bir merkez olarak hastalarımızla ilgileniyoruz. Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi yılda 3 bine yakın yeni kanser vakası geliyor. Toplum yaşlandığı için, vakalar artıyor. Fakat önceden kanser tanısı konulduktan sonra hasta 2-3 ay yaşarken, şimde 5-10 yıla kadar yaşayabiliyor. Ömür uzadığı için de palyatif bakıma çok ihtiyaç oluyor" dedi.

Palyatif eğitimleri verilecek

Hastanın ihtiyacı olan tedavileri alanında uzman hekimlerin takip ettiğini, merkezde ekip halinde çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Uslu, "Palyatif bakım, teşhisten itibaren olan bir bakımdır. İnsana kanser tanısı konulduktan sonra, psikolojik problemleri başlıyor. Hasta ne yiyecek, nasıl davranacak, yakınlarıyla ilişkileri nasıl olacak gibi her sorununda yardımcı oluyoruz. Psikiyatrist, diyetisyen, fizyoterapist, hemşire, ve onkolog arkadaşlarımız hastayı ayrı ayrı ele alıp, ortak bir tedavi belirliyor. Sağlık Bakanlığı'nın Palya-Türk projesinin hazırlanmasına da katkıda bulunduk. Evde bakım hizmeti veren ekiplere, palyatif eğitimleri verilecek. Hastane de tedavileri, bakımları yapılan kanser hastalarının bilinçli, eğitimli ekipler tarafından evde tedavilerine devam edilecek" diye konuştu.