Gülçin Karaegemen- Ege Bölgesi'nin tamamına hizmet veren ve Türkiye'nin üç Onkoloji Enstitüsünden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, Temel Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Baskın, enstitüde yürütülen çalışmaları ve kanserden korunma yollarını anlattı. Doç. Dr. Yasemin Baskın, Temel Onkoloji Anabilim Dalı çalışmalarını "Kanser hastalığını anlamak ve etkin yeni tedavilerin geliştirilmesinde, laboratuardan hasta yatağına kadar her evresinde araştırma yapmak ve hastalara her durumda en iyi yaşam standardını sağlamak" olarak özetleyerek, kanser tedavilerinin çok kapsamlı olduğuna ve pek çok bilim dalıyla ortak çalışmalar gerektirdiğinin altını çizdi. Baskın, her insanın kanserinin farklı olduğunu ve bu nedenle her kanserin kişiye özgü olarak tedavi edilmesi gerektiğini, bunun da pek çok disiplinin birlikte çalışması ile gerçekleşebileceğini anlattı.


Altyapı eksiklikleri giderilmeli

Baskın, "Enstitümüzde ve hastanemizde çalışan akademisyenler hastanın ağız ve diş sağlığı bakımından psikolojik sorunlarına kadar her alanda çalışmalar yapmaktadır. Hatta kanser ileri bir evredeyse hastanın kalan zamanlarını iyi idame etmesi için de yoğun bir çaba harcıyoruz"dedi. Daha iyi bir hizmet için daha çok araştırma ve geliştirme olanağına sahip olmaları gerektiğini dile getiren Baskın, alt yapı eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Kanser konusunda özelleşmiş bir hastaneye ihtiyaç duyduklarını ve hastane projesinin ne kadar çabuk hayata geçirilirse o kadar faydalı olacağını belirten Doç. Dr. Baskın, "Devlet, toplumun her kesiminin ulaşabileceği iyi tedavi olanaklarını sağlamanın yanında toplumu kanserden koruma yollarına da daha fazla kaynak ayırırsa toplumun parasını daha mantıklı harcamış olur. Böylece hem sağlık harcamalarını azaltırsınız hem de insanlara yaşama şansı sunarsınız" diye konuştu.


Ev yapımı hamburger sağlıklı

Kanserden korunma yolları hakkında bilgiler de aktaran Baskın, insanların düzenli ve doğal bir yaşam tercih etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Rafine şekerden ve trans yağlardan uzak durulmalı"diyerek küçük yaştan itibaren çok şekerli yiyeceklere alıştırılan çocukların elmadaki doğal şekerin tadını alamadıklarını hatırlattı ve bal, pekmez, üzüm, gibi doğal tatlıların yenilmesini önerdi. İçinde katkı maddesi bulunan çok yağlı, hazır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin belirten Baskın, "Katkı maddeli yiyeceklerde trans yağ kullanılıyor. Trans yağ kanser yapıcı bir madde ve yüksek kalorisi nedeniyle obeziteye neden oluyor, obezite de kanser riskini arttırıyor" dedi. Çocuklarını hamburgerden uzak tutamayan annelerin bunu evde sağlıklı olarak hazırlayabileceklerine dikkat çeken Baskın, ise "Ev yapımı hamburger sağlığınız için tehlikeli değil. Ama kilo kontrolü için ayran, salata ve meyve ile birlikte tüketmekte fayda var. Mevsimine uygun sebze yemeklerini tüketimi, taze ve doğal beslenme önemli. Bunun yanında tütün ve ürünlerinin kullanımını bırakmak, kilo kontrolü, düzenli egzersiz de pek çok kanser türünden uzak tutar" diyerek uyarılarda bulundu.