Ispanak, brokoli, havuç, turunçgiller gibi besinlerde bol bol A ve C vitamininin bulunduğunu belirten Cavlak, “Günlük besin tüketimimizde bu vitaminlerin kaynaklarını arttırmak kişiyi enfeksiyonlardan da korur. Sıvı alımının arttırılması ve enfeksiyonlardan korunmak için C vitamini alımı çok önemli. Bunu meyve suyu olarak tüketirsek, hem sıvı ihtiyacımızın giderilmesi hem de C vitamini tüketimi açısından çok yararlı olur. Fakat bu meyvelerin sularının sıkıldığında hemen içilmesi gerekir, çünkü C vitamini çok hassas bir vitamindir ve hemen kaybolmaya meyillidir." şeklinde konuştu.

Hastalıklardan korunmak ve vücut kitlesindeki olumsuz değişiklikler, kilo artışı gibi problemlerin önüne geçmek için beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulunan Cavlak, "Bu dönemde her şeyden önce, beslenmemizde vitaminler çok önemli bir yere sahip oluyor. Özellikle hastalıklardan korunmak ve vücudumuzun bağışıklığının arttırılması için C ve A vitamini gibi antioksidan vitaminlerin önemi büyük.'' dedi.

Kış mevsiminde daha az aktivite yapıldığı için kilo artışı olacağını söyleyen Cavlak, bunun obeziteye de neden olacağının altını çizdi. Basit karbonhidratlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Cavlak, "Bunun dışında kış mevsiminde dışarıdaki aktivitemiz çok azdır ve kilo artışımız olacaktır. Daha çok yağlı besinlere ve şekerli besinlere yöneliriz. Daha az aktivitede bulunuruz. Kilo alırız, bu da obeziteye neden olur. Bu yüzden özellikle basit karbonhidratlardan kaçınmalı.” diye konuştu.

HAFTADA 2 VEYA 3 DEFA BALIK TÜKETİLMELİ

Güneşten kış ayında çok az faydalanıldığı için D vitaminini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Cavlak, bu vitaminin en önemli kaynağının balık olduğunu ifade etti. Cavlak, şunları söyledi; "Kış mevsiminde güneşten daha az faydalandığımız için D vitaminini daha az alırız. D vitaminini besinlerde çok fazla bulamayız. Bu vitaminin en önemli kaynaklarından biri balıktır. Balık aynı zamanda iyot, selenyum ve omega 3 içerdiği için kış mevsiminde imkanlar dahilinde haftada 2 veya 3 defa tüketilmeli. E vitamini, A vitamininin oksit olmasını engeller ve aynı zamanda bizi hastalıklardan korur. Yeşil yapraklılar, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunur. Bu vitaminleri ana öğünlerimize ve ara öğünlerimize dengeli bir şekilde dağıtarak hastalıklardan korunabilir ve aynı zamanda kış mevsimini daha güzel bir şekilde geçirebiliriz.''