Esin Gençel- Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi, 'Güvenli Kan Temini Programı' kapsamında sorumluluk sahasında bulunan hastane sayısının arttığını ve bu hastanelerin kan ihtiyacının tümünün karşılanacağını açıkladı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Başkanı Gökay Gök, 152 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını, 23 Şubat 2013 itibari ile bu sayının 155'e çıkacağını belirtti.

İzmir'de kan bağışı sorunu var

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi ile Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de katılımıyla kan ihtiyacının 61 bin 249 ünite artış göstereceğini ifade eden Gök, "3 hastaneye daha kan bağışı temin etmek için görevlendirildik. 3 hastane için 2013 yılında 61 bin 249 ilave kan bağışına ihtiyacımız bulunmakta. İzmir kan sorununu çözemedi. Manisa ve Uşak'ta kan sorunu yok. Kızılay herkesin, herkesin kan sorunu var.  İzmir'de de, diğer 6 ilde olan samimiyeti görmek istiyorum" dedi.

 
400 bin kişiyi eğittik

Güvenli kan temini programı ile kan bağışının daha düzenli, güvenli ve bilinçli bir şekilde yapılması için çalıştıklarını belirten Gök, "Her ilde kan bağış merkezleri bulunuyor. Bunların görevi o ilde toplumun her kesimini eğitmek. Eğitim yapmadan kan bağışını yürütmüyoruz. Görsel eğitim yapmadan kan nedir ? Kanla bulaşan hastalıklar nedir ? gibi eğitimler veriyoruz. 'Kan ver hayat kurtar' söylemi 2012 yılına kadardı. Eksik bir kan bağışı yerine eğitimle kan bağışı yapılmasını istiyoruz. 400 bin kişiye eğitim verdik. Okullarda öğretmenlere eğitim verdik. En çok kan bağışı getiren çocuklarımıza bisiklet hediye ettik. Cami hocaları ve müezzinler kan vermenin sünnet olduğunu cemaate bildiriyor. Türkiye de lise son sınıf öğrenciler için bir kampanya başlattık. Kanla bulaşan hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, traş bıçağı ile nasıl hastalık bulaşabileceğini anlatıyoruz. Eğitimlerin amacı da en güvenli kana ulaşmak" diye konuştu.

Sağlık çalışanları en az kan bağışlayan grup

Ege bölgesinde kan ihtiyacının 330 bin ünite olduğunu ifade eden Gök, "Şubat ve Ramazan aylarında kan bağışları çok düşüyor. Kan bağışını en az destekleyenler ise hekimler ve sağlık çalışanlarının ardından adliye personeli geliyor. Bu durum sosyolojik olarak incelenmesi gerekir" dedi.

Kadınlarımız kan bağışını arttırmalı

Türkiye'deki kadın kan bağışçısı oranının da çok düşük olduğunu vurgulayan Gök, "Bu rakam şu anda yüzde 6 seviyesinde. Kadınlarımızdan istediğimiz desteği alamıyoruz. Bu üç hastanemizin kan ihtiyacının karşılanması noktasında kadınlarımızdan da destek istiyoruz" diye konuştu.