Bunu toplam Avrupa nüfusuna yansıtan Dernek, 20 milyon milyon insanın malnütrisyon riski ile yaşadığını ve bunun Avrupa Birliği’ne yıllık 120 milyar Avro ek yük getirdiğini duyurdu. Bunu takiben Avrupa Parlamentosu’nun “Obezite ve Malnütrisyon en önemli halk sağlığı sorunlarıdır” şeklindeki kararı çıktı ve konu Avrupa Birliği’nin resmi politik ajandasına girdi. Avrupa Parlamentosu, üye ülkeleri 2013 yılına kadar çözüme yönelik politikalar geliştirmeye davet etti.

Malnütrisyon, yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımlanabilir. Tıpta anlamlı gelişmelere rağmen malnütrisyon, gelişmiş ülkelerde bile önemli ve sık görülen bir sağlık problemi olmayı sürdürmektedir. Malnütrisyon iyileşmeyi geciktirip hastanede kalış süresini uzatabilir, enfeksiyona karşı duyarlılığı artırır, yaşam kalitesini düşürür ve hatta çoğu hastada ölüm riskini artırır.

Türkiye’de “Malnütrisyon’a Dur Diyelim” Kampanyası Başladı

Avrupa Birliği’nde bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’de de sivil toplum kuruluşları çabalarını hızlandırdı. KEPAN (Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği), Abbott Nutrisyon’un katkıları ile ülke çağında “Malnütrisyon’a Dur Diyelim” kampanyasnı başlattı. Malnütrisyonun kötü sonuçlarını ve yeterli beslenmenin önemini vurgulayan toplantı serisindeki temel hedef hem hekimlerin hem de hastaların malnütrisyona karşı farkındalığını artırmak. 

Malnütrisyon’un hastanede kalış süresini 2 katına kadar uzattığını ve ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu aktaran Doç. Dr. Haldun Gündoğdu, “hastaneye yatış anında beslenme durumunun değerlendirilmesi çok önemli, ancak bu şekilde beslenme bozukluğunda olan hastalar belirlenebilir ve doğru tedavi ile kötü sonuçlar engellenebilir” dedi. KEPAN’ın Avrupa Nütrisyon Birliği ile tam bir işbirliği içinde çalıştığını, Sağlık Bakanlığı ve SGK ile de devamlı iletişimde olduklarını belirten Dr. Gündoğdu, özellikle Sağlık Bakanlığı’nın daha net önlemler almasının çok ciddi yararlar sağlayacağını vurguladı.