Prof. Dr. Sait Albayram'la nöroloji uzmanı Prof. Dr. Aksel Siva 2007'de yeni bir MR teknolojisiyle MS'li hastaların beyinlerindeki demir birikimini araştırırken, beyin toplardamarlarında bir anormallik gördüler. Bunun üzerine "Acaba boyun damarlarında bir sorun mu var?" diye sordular. Literatürde bunun yanıtı henüz yoktu. Sadece İtalya'da, eşi MS hastası olan bir damar uzmanı Dr. Paolo Zamboni, başka yöntemlerle MS hastalarının boyun toplardamarlarıyla ve kalbin arkasındaki omuriliğin pis kanını alan azigos adlı toplardamarlarda tıkanıklık saptadığını yayınlamıştı.

Cerrahpaşa'da 30 hastaya yapıldı

Sözkonusu üç toplardamar tıkalı olduğu için beyindeki pis kan kalbe dönemiyor ve temizlenemiyor. Kılcal damarlardan beyne sızan pis kan burada toplanarak, beyinde birikiyor. Dr. Zamboniye göre bu MS'in nedeniydi. Prof. Dr. Albayram'a göre nedeni olmasa bile hastalıkla birlikte görülen bir durum. Aklın yolu bir olmuştu; damarlar açılırsa, MS'te de düzelme görülebilirdi. Bundan sonrası çorap söküğü gibi geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde de üç yıl boyunca yöntem üzerinde çalışıldı ve geliştirildi. MS hastalarının tıkalı toplardamarları bildik bir yöntem olan balon anjiyoplastiyle genişletilmeye başlandı.
Albayram şunları söylüyor: "Konu araştırılmaya, denenmeye ve uygulanmaya değer. Şimdiye kadar 30 MS hastasının toplardamarlarını anjiyoplastiyle açtım. 10 hastada sonuçlar çok iyi. 12 hastada yüzde 60-70 dolayında biyolojik fonksiyonlarında toparlanma oldu. Sekiz hastadaysa işlemden sonra değişiklik oldu ama damarlar tekrar tıkandı. Hastalarımdan kullandıkları MS ilaçlarına devam etmelerini istiyorum. Çünkü hastalığın kesin nedenini bilmiyoruz. İlaç tedavisine yanıt veren hastaların bu iyi etkisini kesmek yerine, bizim yöntemle birlikte kullanmayı tercih ediyoruz. Dört-beş yılda araştırmalar netleşecek ve MS'le ilgili çok farklı bir noktaya gelinecek."
Konu MS derneklerinin yaptığı 6 milyon dolarlık bağışla ABD ve Kanada'da 12 merkezde araştırılmaya başlandı bile. İtalya'da da araştırmalar sürüyor. Slovakya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerdeyse kliniklerde uygulanıyor.

MS entelektüelleri seviyor

MS genç erişkinlerde görülen (genellikle 20-40 yaşlarında başlıyor), beyin ve omuriliği etkileyen bir hastalık. Modern toplumların hastalığı, İngiltere, ABD, Kanada ve Norveç gibi ülkelerde daha sık görülüyor. Türkiye'de 30 bin kadar MS hastası bulunuyor. Kadınların daha sık yakalandığı hastalığın kesin nedeni henüz anlaşılamadı. Ataklar halinde seyreden hastalıkta kullanılan bazı ilaçlar var. Ancak daha etkili ve kökten tedavi edici ilaç ve yöntem arayışları sürüyor.