Kış aylarında hava durumu zaman zaman insan psikolojisini olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar bazı meyvelerin tüketilmesinin insanların ruh halini olumlu etkilediğini anlatıyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Nilay Keçeci, kış aylarında yanlış besin tüketimi ve insanların tükettiğinde kendini iyi hissedebileceği gıdalar hakkında bilgi verdi. Kış aylarında hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de insanların kendini mutlu hissetmesini sağlayacak meyvelerin başında çilek geldiğini anlatan Keçeci, "Muz yine kokusu ve içerdiği yüksek endorfinle mutluluk deposudur. Kendimizi kötü hissettiğimiz ve şeker ihtiyacı istediğimiz bir anda muz tüketmek yerinde olacaktır." dedi.
Ananasın sindirim sisteminde yararlı olduğu kadar, içerdiği bromelinle birlikte vücuttaki iltihabi durumlar ve şişkinliklerde etkili olduğunu belirten Keçeci, "Bulundurduğu manganez antioksidan özellikle olup serbest radikal mekanizması için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir ve içerdiği C vitamini bağışıklık sisteminde de etkilidir. Düzenli olarak uzman kontrolünde tüketilen ananasında vücuttaki yağ hücreleri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bunların yanında yağlı tohumlar içerdiği omega 3 yağ asitleri ile ceviz kalp ve damar sağlığımızı koruyacak, badem yüksek magnezyum ile vücuda adrenalin salgılatacaktır." diye konuştu.

Ceviz, badem ve fındığın da tüketilmesi gerektiğini belirten Keçeci, "Günde 2 adet ceviz içi, 10 adet badem ya da 5-6 adet fındığı rahatlıkla tüketebiliriz. Ayrıca balık ve tavuk etindeki aminoasitlerde mutluluk hormonunu destekleyici etki yaparlar. Düzenli yapılan yürüyüş hareketleri, uyku durumunun sabitlenmesi ve kişilerin sevdikleriyle vakit geçirmesi bu depresyon dönemini atlatmalarında oldukça önemli bir yer tutar." ifadelerini kullandı.

Kafein yerine bitki çayı tüketmenin iyi bir tercih olduğundan söz eden Keçeci, "Bu aylarda kafein yerine tüketilecek olan bitki çayları tüketmek, canımız tatlı istediğinde probiyotik yoğurtlardan, tarçınla tüketeceğimiz bir fincan salepten, yulaf ezmesi ve yoğurtla yapılan tatlılardan, meyveli sütlerden ya da 2 top dondurmadan bir ara öğünümüz yerine faydalanmamız daha dengeli alternatifler arasında yer alır." şeklinde konuştu.