ABD'li bilim insanları tarafından 68 bin 400 kişi üzerinde yapılan ve sonuçları "The American Journal of Medicine" isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırma, hareketli yaşam tarzına sahip ve düzenli fiziksel aktivite yapanlarda ileri yaşlarda ortaya çıkan işitme kaybı riskinin azaldığını gösterdi.

Konuyla ilgili 20 yıllık verileri inceleyen araştırma kapsamında, incelemeye alınan kadınların fiziksel aktivite seviyeleri gözlemlendi. Araştırmada, vücut kitle indeksine göre fazla kilolu olarak kabul edilen kişilerde işitme kaybı riskinin normal kilolulara göre yüzde 17 daha fazla olduğu saptandı. Vücut kitle indeksine göre, morbid obez kabul edilen kişilerde ise riskin yüzde 25 arttığı belirlendi.

İşitme kaybını önlemek için normal kiloyu korumak gerektiğine dikkat çeken bilim insanları, haftada 2 saat yapılan yürüyüş ya da egzersiz ile riskin yüzde 15 oranında azaldığını ifade etti.

"Düzenli fiziksel aktivite, işitme kalitesini de yükseltiyor"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Burak Erdamar da araştırmaya yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, orta ve ileri yaşlarda yapılan başta yürüyüş olmak üzere düzenli egzersizin, yaşlılıktaki yaşam kalitesine çok olumlu yansıdığını söyledi.

Çok az ya da çok ağır yapılan egzersizin insana olumlu katkısı olmadığını belirten Erdamar, "Haftada üç gün olmak üzere en az iki saatlik yürüyüşlerin yaşa bağlı işitme kaybı riskini azalttığı kanıtlanmıştır" dedi.

Erdamar, işitme kaybının yaşa bağlı gelişse de düzenli egzersizin "algının yüksek olmasının yanı sıra depresyona bağlı gelişen anlama kusurlarını da engellediğine" de dikkati çekerek, düzenli fiziksel aktivitenin işitme kalitesini yükselttiğini ve işitilenlerin anlaşılabilirliğinin de arttığını söyledi.