Türkiye’nin önemli sağlık problemleri arasında yer almaya başlayan obeziteyle mücadelede Ege mutfağının hem lezzetli hem de sağlıklı gıdaları etkili rol oynuyor. Uzmanlar sebze, meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu bu mutfağın obeziteyle mücadelede etkili olacağını belirtiyor. Söz konusu araştırmaya göre Türkiye'de obezite görülme oranı, son beş yılda yüzde 26,5’ten 28,7’ye yükseldi. Her üç kadından birinin obez olduğunun belirlendiği araştırmada, ortalama vücut kitle endeksinin 2006’dan 2011’e kadar 0,7 kg. arttığı ve 30 yaşından küçüklerde de obezitenin yaygınlaştığı ortaya çıktı.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekolu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, sebze kullanımının yaygın olduğu Ege mutfağının vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından zengin olduğunu vurguladı. Obezitenin okul öncesi yaş grubunu dahi tehdit eder hale geldiğine dikkat çeken Fadıloğlu salata, ot ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının, hem yetişkinler hem de çocuklar için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Türkiye’de obeziteyle mücadelede Ege mutfağıyla beslenmenin örnek alınabileceğini belirten Dr. Fadıloğlu şöyle konuştu: “Obezitenin zararlı etkilerinden korunmak için zihin ve beden gelişiminin şekillendiği çocukluk yıllarından itibaren düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekir. Topluma sağlıksız besinlerin zararları anlatılıp slowfood dediğimiz temiz, uygun, sağlıklı gıdalara yönelmeleri sağlanmalıdır. Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürü anlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılıp fastfood akımına karşı slowfood akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz ancak diğer yağlarda olduğu gibi 1 gr. zeytinyağında 9 kalorilik enerji bulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var.”

SAĞLIKLI BESİNLERE VERGİ İNDİRİMİ

Dünyada da örnekleri görülen obezite vergisi yerine, sağlıklı besinlerin vergisinin düşürülebileceğini belirten Fadıloğlu, “Dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda toplumu bilinçlendirme çabalarının, eğitimlerin ve reklamların yapılması yoluna gidilmeli, sağlıklı besinlerin de vergisinin düşürülmesine çalışılarak fastfood gıdalar üzerinde caydırıcı etki sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR EVDE YEMEYE ÖZENDİRİLMELİ

Obezite konusunda çocukları bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Eylem Ezgi Fadıloğlu, hem okullarda hem de evlerde alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı: "Düzenli ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı, okul programlarına dahil edilmeli. Okul kantinlerinde yüksek kalorili, şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar yerine ayran, süt, yoğurt, meyve, taze meyve suları ve sütlü tatlılar satılmalı. Yemekhanelerdeki menü seçiminde hassas olunmalı, çocukların seveceği, bütün besin gruplarını içeren sağlıklı ve dengeli menüler oluşturulmalı. Her çocukta bazı gıdaları yememe durumu olabileceğinden, yemeklerin isimlerini ya da sunumlarını değiştirerek ilgilerini çekme yoluna gidilebilir. Kahvaltı konusunda büyükler, çocuklara örnek davranışlar sergilemeli. Beslenme çantalarına yağlı ve şekerli gıdalar koymamaya özen gösterilmeli. Çocuğa, ödül olarak abur cubur yiyecekler vermekten kaçınılmalı. Fastfood gıdalar az miktarda yenmeli, bu bir beslenme şekli haline dönüştürülmemeli. Çocukların bu yiyeceklerin zararlı olduğuna inanması için aileleri mutlaka örnek davranışlar göstermeli. Aileler, evde yemeklerini birlikte ve yemek masasında yemeye özen göstermeli. Yemek listesini hazırlarken beslenme piramidinde yer alan besin gruplarının her birinden yeterli ve dengeli miktarlarda olacak şekilde bulunmasına önem vermeli.

TÜRKİYE’DEKİ OBEZİTE ORANLARI

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 15 ve yukarı yaştaki nüfusun yüzde 17,2’si obez. Vücut kitle endeksi değerleri incelendiğinde bireylerin yüzde 34,8’i fazla, yüzde 44,2’si normal, yüzde 3,9’u düşük kilolu. Kadınların yüzde 20,9’u obez, erkeklerde bu oran yüzde 13,7. İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre ise İzmir’de, 2012 rakamlarına göre 9 bin 434 ileri derecede obez hasta bulunuyor.