Itar-tass haber ajansına açıklamada bulunan Rusya Bilimler Akademisi Sibirya temsilciliği yetkilileri, insanların gen yapıları değişmediği için ömür boyu geçerli olacak şekilde bir kez test yapılmasının yeterli olduğunu söyledi. Yapılan testlerde fazla kilo oluşumuna neden olan 9 farklı genetik markör analiz ediliyor. Bunlardan her biri farklı gıdalara karşı vücudun reaksiyonlarını belirliyor.

Bilim adamlarına göre en başarılı çalışma ise çocuklar için geçerli. Küçük yaşta yapılan gen testleri ile beslenme alışkanlıklarını oluşturma çok daha kolay gerçekleşebiliyor.

Test sonuçlarına göre bazı insanların vücut ağırlıklarını korumak için yoğun spor yapmaları gerekirken, bazılarının sadece bir iki gıdadan uzak durmaları yeterli olabiliyor. Kahve, alkol veya hurma gibi bazı ürünler farklı gen yapılarına sahip insanlar için aşırı kilonun tek gerekçesi olabiliyor.

Bilim adamlarına göre bir kısım içecekler farklı gen yapılarındaki insanlar üzerinde farklı etkiler yapıyor. Bazı organizmalarda tümör türlerinin gelişmesini bile engellerken, aynı içecek bir başka organizmada kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor.

Yeni Medikal Teknoloji merkezinin ajansa verdiği bilgiye göre genetik yapıyı çıkaran kan testleri yaklaşık 3 bin 500 rubleye (106 dolar) mal oluyor.

Rusya Medikal Bilimler Akademisi’ne göre Rusya’da kadınların yüzde 60’ı ve erkeklerin de yüzde 50’si fazla kilolarından şikayetçi. Nüfusun yüzde 30’u ise obezite riski altında bulunuyor.

Rusya’da obezite riskinin en yüksek olduğu bölge ise Sibirya. Sibirya’da obezite ülke ortalamasından 1,5 kat daha fazla. Omsk, Novosibirsk, Kemerova, İrkutsk, Altay ve Hakasya ve Buryatya risk altındaki yerleşim yerleri arasında.