Vefat eden yakının organlarını bağışlayarak sistem içinde kullanılmasını sağlayan aileye, ihtiyacı olması halinde organ naklinde avantaj sağlayan düzenlemede sona gelindi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, aile puanını içeren yönetmeliğin tamamlanarak Başbakanlık'a gönderildiğini açıkladı. Yönetmelik ile organ bağışının teşvik edilmesi amaçlanıyor.
 
 Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, organ nakillerinin bir puanlama sistemine göre yapıldığını hatırlattı. Acil ve tam doku uyumu bulunan hastaların ilk sırada yer aldığını aktaran Kapuağası, "Tam doku uyumu yoksa, bekleme süresi, ne kadardır diyalize girdiği, altta yatan bir hastalığın olup olmadığı, yaşı, doku grubu gibi parametrelerden oluşan puanlama devreye giriyor. Böylece en yüksek puanı alan kişiye organ sunumu yapılıyor." dedi.
 Hazırlanan yönetmelik ile aile puan sisteminin getirildiğini kaydeden Kapuağası, kadavradan yapılan bağışın, sistem içinde kullanılmış olması şartıyla, ikinci derece yakınlara kadar avantaj sağlayacağını aktardı. Kapuağası, "Yakınınızın organını bağışladınız. Bir gün sizin de ikinci dereceye kadar akrabalarınızdan biri organ yetmezliği olup da bekleme listesine girdi. O zaman ona bin puan veriliyor ve öncelik tanınıyor." dedi.
 Türkiye'de 60 bine yakın diyalize giren hasta bulunduğunu ifade eden Arif Kapuağası, "Bunlar nakil gerektiren potansiyel hastalar. Sistemden bir kişiyi bile düşürsek kardır. İnsanlar ihtiyacı olduğunda kendileri organlarını alıyor ancak bağışa gelince bağışlamıyor. Tuhaf bir ilişki. Amacımız organ naklini teşvik etmek." diye konuştu. Kapuağası, adil bir dağıtım sistemi bulunduğunun altını çizdi.