Rahim sarkması, idrar kesesiyle büyük abdest kanalının vajinadan aşağı inmesine deniyor. Sarkma üç dereceye ayrılıyor. Bir doğum yapmış kadınlarda görülen birinci derece rahim sarkması, hiçbir yakınmaya neden olmuyor. İkinci ve üçüncü derecelerde hastanın yaşam kalitesini bozuyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi'nden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, rahim sarkması sorunu yaşayan kadınların utandıkları için doktora ancak son aşamada başvurduklarına dikkat çekti: "Öyle ki, kadınlar idrar kaçırdıkları için pedle yaşamak zorunda kalıyor. Bu nedenle otobüs yolculuğu yapamayan, alışverişe, komşuya gidemeyenler var. Hastaların cinsel hayatları da genellikle son buluyor. Oysa rahim sarkmasının çözümü var.

Risk faktörleri

Genetik geçişin önemli olduğu rahim sarkmasının neden meydana geldiği bilinmiyor. Risk faktörlerinin başında hamilelik ve doğum var. Özellikle iri bebek, uzamış doğum eylemi ve vakum-forsep uygulamaları gibi müdahaleli doğuma maruz kalmak riskler arasında. Şişmanlık, karın içi basıncını artıran hareketler, devamlı kabızlık, öksürükle ıkınma da bu faktörlerden.

İlk belirtisi ele gelen kitle

Şikayetler genellikle iki şekilde hissediliyor: Vajinada dolgunluk hissi ve ele gelen kitle. Çoğunlukla ele gelen kitle ilk şikayet. Kadının eline her zamankinden farklı bir yapı geliyor. Bu, genellikle rahimle beraber aşağı sarkan idrar kesesi oluyor. Çok ilerlemiş şekillerinde vajina tamamen dışarı çıkabiliyor ve yarayla kanamalar oluşabiliyor.

Tek çözüm ameliyat mı?

Yüksek riskli hasta gruplarında, çok ileri yaşlarda, ek sorunların varlığında ve aşırı şişmanlıkta ameliyat yapmıyoruz. Bu durumda peser adını verdiğimiz, vajinaya konulan ve zaman zaman çıkartılıp temizlenip tekrar konulması gereken cihazlardan yardım alıyoruz.
Bu, özellikle erken yaşlardaki hastalarda kesinlikle ilk seçenek olmuyor. Ama ameliyat yapamadığımız  hastalar konusunda da çaresiz değiliz. İleri yaşlarda rahim sarkması ameliyatında ilk yapılan, rahmi çıkartmak ve o bölgeyi yeniden oluşturmak, idrar kesesini yerine koymak, vajinayı düzeltmek. Ancak genç hastalarda rahmi çıkartmak istemediğimiz için askı ameliyatları gündeme geliyor. Bu ameliyatlarda rahmi yerine asıyoruz.
Laparoskopiyle askı ameliyatları burada daha da önem kazanıyor. Bu yöntemle rahmin tekrar sarkma riski ortadan kalkıyor. Hasta, ertesi gün taburcu olabiliyor ve üç günde günlük yaşamına dönebiliyor. Diğer önemli noktaysa ameliyat sonrası oluşan yeniden sarkmada tüm vajina dışarı çıkıyor. İşte burada vajinayı bir daha sarkmayacak şekilde yerine asmak gerekiyor. Bunun için de laparoskopi ideal yöntem."

Ameliyat ne zaman gerekli oluyor?

* Ele kitle gelmesi,
* Vajinada dolgunluk hissi ve ağrı,
* Yara ve kanama oluşması, beraberinde idrar kaçırma gibi sorunların varlığı,
* Cinsel ilişkide ağrı ve kalitenin bozulması.