Kadınsal organlar naklinde dünyanın en önde gelen doktorlarından biri olarak kabul edilen İsveçli Profesör Mats Brannström, rahim naklinin bir yıl sonra uygulanmaya başlayacağını açıkladı.
Rahim nakli sayesinde rahmi olmadan doğan ya da bir hastalık sonucu kaybeden kadınlar çocuk doğurabilecek. Yaklaşık 15 yıl boyunca yöntemi mükemmel hale getirmek için çalışan Brannström, fare, sıçan, koyun ve domuzların üzerinde yapılan başarılı deneylerden sonra artık rahim naklini kadınlara uygulamak için hazır olduklarını söyledi.
Nakil yapıldıktan sonra hamile kalmak yapay döllenme ile mümkün olacak ve sezaryenla doğum yapılacak. Vücudun nakledilen organı reddetmesini engelleyen ilaçların uzun süreli kullanımında yan etkileri olması nedeniyle bir ya da iki hamilelik sonrasında rahim çıkarılacak. Ancak doktorlar nakledilecek organın canlı mı yoksa ölü donörlerden mi alınacağını konusunda tartışıyor. Bazı doktorlar doku uyuşmasının yüksek bir ihtimal olması nedeniyle anne ya da kendi ailesini tamamladıktan sonra kızkardeş gibi yakın akrabalardan alınan rahmin uygun olacağını söylüyor. Diğerleri ise rahmin gerekli damarlarla birlikte alınabilmesinin ancak ölü bir donör ile mümkün olabileceğini söylüyor.