ABD 'de Cleveland Clinic'te Robotik Endokrin Cerrahisi ve Karaciğer Tümörü Ablasyon Programı'nın Direktörü Prof. Dr. Eren Berber, ABD'deki ilk robotik tiroit ameliyatını yapan Türk doktor. 2000'den bu yana Cleveland Clinic'te çalışan Berber, 2 yıl önce endokrin cerrahisinde robot kullanımını başlattı. Tiroidi boğazda kesi yapmadan, koltuk altından kesi yaparak robotla çıkaran Berber, bu yöntemle ünlendi. 1. Ulusal Robotik Cerrahi Kongresi için İstanbul'a gelen Berber (41) merak edilen konuları anlatttı.
Prof. Dr. Eren Berber, robotla tiroit ameliyatının avantajını Tiroit ameliyatlarında boyunda 5-6 santimetrelik bir kesi yapılır. Bunu koltuk altından yapıyoruz. Robot kullanarak tiroidi çıkarıyoruz. Bu kozmetik olarak hastaya çok büyük bir avantaj sağlıyor " sözleriyle ifade etti.
Adı pek çok ilkle anılan Berber: "Cleveland'da robotik endokrin cerrahisi bölümünü kurmamla bu ameliyatlara başladık. Bugün yılda 500 kadar ameliyatı robotla yapıyoruz. Batına girmeden, belden böbreküstü bezi ameliyatını robotik cerrahiyle dünyada ilk kez biz yaptık. Aynı zamanda Ohio  eyaletindeki ilk robotik karaciğer ameliyatını ben gerçekleştirdim. Robotik endokrin cerrahisinde en fazla vaka sayısı bana ait" diye konuştu.
Karaciğer ameliyatlarında robotik cerrahide, hastanın ertesi gün evine gidebildiğini, erken iyileştiğini ve ağrısının az olduğunu aktaran Prof. Dr. Eren Berber şunları söyledi: "Pankreas ve karaciğer kanserlerinde ameliyat yapılması çok zor ya da mümkün olmayan vakalar bugün robotla ameliyat edilebiliyor."

Kadın eli değdi
Robotla operasyonlara "kadın eli" de değiyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi olan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, 2 yıldır 30 vakada robotik cerrahiyi uygulamış. Son yaptığı vakalardan ikisi uluslararası saygın bilim dergilerinde yayımlanmak üzere. Bu yıl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da "yılın doktoru" ödülüne layık görülen Kayhan, "Robot sayesinde 8-10 saat süren ameliyatları 2 saatte yapabiliyoruz" dedi. Bu alanda Türkiye'deki ilk kadın doktor olan Ankara Atatürk E?itim ve Ara?tyrma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ayşe Filiz Avşar, 2 yıldır jinekolojik ameliyatlarda robotik cerrahiyi kullanıyor.