"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" sebebiyle sigara kullanımı ve zararları konusunda bilgi veren Dr. Mustafa Kasapoğlu, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çekti. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara sebep olduğunu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Kasapoğlu, halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın sebep olduğu ölümlerin artacağını, 2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Araştırmaların sigara tiryakilerinin yüzde 75-80'inin sigarayı bırakmak istediklerini ve tiryakilerin üçte birinin en az 3 kez ciddi bırakma çabası gösterdiklerini ortaya koyduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Buna karşılık, sigara alışkanlığından 60 yaşından önce kurtulma oranı yüzde 50'nin altındadır. Sigara alışkanlığından kurtulamayan tiryakiler artık yarı yarıya sigaraya bağlı sebeplerle ölmektedir. Sigaranın olumsuz etkileri sebebiyle 25-69 yaş grubunda ölen insanlar, yaşamlarının 20-25 yılını bu alışkanlık sebebiyle yitirmektedirler. Başka bir deyişle, bu insanlar 20-25 yıl erken ölmektedirler. Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, erken yaşlanmaya ve erken ölüme yol açmaktadır" dedi.

Sigaraya karşı mücadelede özellikle toplu yaşam alanlarında sigara kullanımının önlenmesine yönelik yasal alanda yapılan çalışmaların cesaret verici olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"Kamuoyunun yasaya desteğini anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından tüm illerde yaptırılan anket sonuçlarına göre tüm halkın yüzde 95'i, her gün sigara içenlerin yüzde 70'i kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmemesini destekliyor. Halkın yüzde 90'ı sigara yasağının uygulanmasını çok önemli buluyor."

Kasapoğlu, Samsun'da yapılan denetimlerde kamu hizmet binasında 165, özel hukuk kişilerine ait binalarda 7 bin 521 ziyaret yapıldığını, kamuda 11, özelde bin 176 cezai işlem ve diğer uyarı cezalarının uygulandığını dile getirdi.