Diş Hekimi Yeşim Tünal, diş çürümesinin nedenleri hakkında bilgi verdi. Tünal, sık sık atıştırmanın diş çürümesine neden olabileceğini söyledi. Diş çürüğünün oluşumuna karşı şekersiz sakız çiğnenmesini öneren Tünal, “Yemekten sonra sakız çiğnemek, tükürük salgısını çoğaltır. Tükürük, yemek artıklarını temizler ve dişlere zarar veren asitleri nötralize edip zararsız hale” dedi.

Tünal, diş çürüğünün ilk belirtisinin diş yüzeyindeki beyaz lekeler olduğunu söyledi. Tünal sözlerine şöyle devam etti: “Bu aşamada çürük durdurulabilir ve geri dönebilir. Beyaz leke, minenin hangi bölgesinde mineral kaybı olduğunu gösterir. Bir süre sonra mineral kaybı bir delik açacak kadar büyür. Bu kayıp devam ederse dişin yumuşak iç kısımları da etkilenir ve yıkıcı işlem hızlanır. Bakteri plağının içindeki asitler mine yüzeyinin çözünmesine neden olur ve diş üzerinde oluklar, girintiler (kaviteler) açarlar. Dişin iç yapılarına ulaşacak kadar derinleşmeden önce kaviteler genellikle ağrısızdır. Bu aşamada tedavi, dişe dolgu yapılmasıdır.”

KANAL TEDAVİSİ NE GİBİ DURUMDA YAPILMALI?

Kanal tedavisinin ne gibi durumlarda başvurulması gerektiğini anlatan Tünal, “Çürük tedavi edilmediği ve dentin ile pulpaya ulaştığı takdirde sinirler ve kan damarcıkları ölür, diş apsesi oluşabilir. Bu aşamada tedavi ,kanal tedavisi yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Tüketilen yiyeceklerinin cinslerinin önemli olduğunu söyleyen Tünal, bazı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Tünal, “Dişlerin üzerinde ve arasında yapışan her gıdadan kaçınmak gerekir. Örneğin çikolatalı gofret, ağızda yapışkan bir zamk haline gelip diş yüzeyi, diş eti ve diş aralarına yapışır. Cips, şekerleme ve tuzlu çubuklardan da uzak durulmalı.” şeklinde konuştu.