Her yıl 21 Mayıs’ta Uluslararası Sütçülük Federasyonu’na üye ülkelerde kutlanan ‘Dünya Süt Günü’nde uzmanlar, süt içmenin önemine değinerek, günde 2 bardak sağlıklı süt tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Düzenli süt içmenin faydalarını anlatan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, kalsiyum kaynağı sütün çocukluk ve ergenlikte sağlıklı kemik gelişimi ve boy uzaması için çok önemli olduğunu belirtti. İnanç, ilerleyen yaşlarda ise sütün bağışıklık sisteminin korunmasında ve osteoporozdan korunmada büyük bir yarar sağladığına dikkat çekti.

Kişi başı yıllık 23 litre süt tüketimi ile Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığına değinen İnanç, “Ülkemizde çok az süt tüketiliyor ve kullanılan sütlerin yüzde 40’lık bölümü ise açık sütten oluşuyor. Sağlığa uygun olmadığı halde halen Türkiye’de satışına devam edilen açık sütler birçok hastalığa neden oluyor. Sağlıklı ve organik yaşam trendindeki artışla birlikte halkımızda “açık süt sağlıklıdır, doğaldır” gibi bir algı oluştuğu için açık süt satışlarının da yükseldiği görülüyor. Fakat bu durum halkımız için tehdit oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

Halkı doğal ve organik taze süt olarak satılan, işlemden geçmemiş sütlerin alınmaması konusunda uyaran İnanç, yapılan araştırmalara göre açık sütlerde 1 mililitrede 100 binden fazla bakteri bulunduğunu ve bunların tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Açık sütün kaynatılmadan kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken İnanç; kaynatıldığında ise sütün içinde başta B1, B2, B12 vitaminleri ve folik asit olmak üzere pek çok kayıplar geldiğini belirterek; sütün içerisindeki faydadan azami oranda yararlanabilmek için mutlaka paketli süt tüketmek gerektiğini vurguladı.