Esin Gençel- Buca'da Özel Tınaztepe Hastanesi bünyesinde kurulan Tüp Bebek Merkezi hizmete girdi. Özel Tınaztepe Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Serhat Gür ve Tüp Bebek Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Erdal Aktan, yeni hizmete giren Tüp Bebek Merkezi hakkında, hastanede dün basın toplantısı düzenledi. Merkezlerinin iki ay önce ruhsatlandırıldığını belirten Aktan, hem özel hastalara hem de Sosyal Güvenlik  Kurumu (SGK) üyesi hastalara hizmet verdiklerini söyledi.


Türkiye'de yüzde 40 gebelik şansı var

Tüp Bebek konusunda ekiplerinin 13 yıllık bir deneyimi olduğunu ve bugüne kadar 7 bin tüp bebek işlemi gerçekleştirdiklerini belirten Aktan, "İki ay önce ruhsat aldık. Gebe kalan anne adaylarımız oldu. SGK kapsamında tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftlerden kadının 39 yaşını bitirmemiş olması gerekiyor. Yönetmeliğe göre Kadın 23 yaşını bitirmiş olacak. Çiftler üç yıllık evli olacak. Ayda 40-50 tüp bebek tedavisi yapmayı planlıyoruz. Merkezimizde ve Türkiye'de yüzde 40 gebelik şansı var. Avrupa kıtası ortalaması ise yüzde 33-35 civarındadır" dedi.  Ekiplerinin tüp bebek dışında aşılama ve diğer konvansiyonel infertelite tedavi yöntemlerinde de deneyimli olduğunu belirten Aktan, "Merkezimizde gereğinde laparoskopi ve histeroskopi yöntemleri ile gerekli infertelite cerrahisi seçenekleri de uygulanmaktadır. Embriyoloji laboratuvarımız içerisinde embriyoların geliştirildiği inkübatörler açısından en son teknoloji ile donatılmıştır. Bu durum ise laboratuvarın yüksek başarısının temel taşlarından en önemli olanıdır" diye konuştu.

Üroloji ekibi çok önemli

Rahim içerisinde oluşan bir perde gebeliğin kaybına yol açabileceğini belirten Aktan, "Bu durumda histeroskopi yöntemiyle perde kesilerek, tüp bebek başarısı yükseltir. Ekibimizle İzmir'de 2000 yılından beri tüp bebek tedavisi uyguluyoruz. 7 bin tüp bebek tedavisine yaklaştık. Tınaztepe Hastanesi'nde genel bir hastanede olmamız avantaj sağlıyor. Çocuk isteği ile gelen çiftlerde diğer branşları ilgilendiren aksaklıklar da oluyor. Üroloji ekibimiz de çok önemli. Sıfır  spermi olan erkeklerde testislerden biyopsi alınıyor. Çok küçük kalmış sağlam bölgeler, dışarıya çıkamayacak kadar onlar bulunup mikroenjeksiyonun da yardımıyla kullanıp tüp bebek elde edebiliyoruz. Sıfır spermli 100 hasta düşünün ortalama 55 tanesinden mikroenjeksiyon için çerrahi yöntemle sperm alınabiliniyor" dedi.

6 denemeye kadar yarar var

Yeni yasal düzenleme ile 35 yaşın altındaki kadınlara ilk iki denemede birden fazla embriyo verilemediğini söyleyen Aktan, "Aile isterse fazla embriyoları saklayabiliyor. Üçüncü denemeden sonra 35 yaşın altındaysa iki embriyo koyabiliyoruz. Üçten sonra canlı doğum şansı azalıyor. Dünyada 6 denemeye kadar yarar yönünde hesaplanmış. İsrail 2 çocuğa kadar sınırsız ödeme yapan tek ülke.  İki tüp bebek denemesi arasını en az iki ay istiyoruz" diye konuştu.