Sağlık Bakanlığı'nın Yenidoğan Tarama Programı sayesinde 4 bin 316 bebek, zekâ ve bedensel gelişme geriliği oluşmadan uygun tedavi programına alındı. Program kapsamında 2011 yılında 1 milyon 266 bin 785 bebeğe tarama yapıldı. Bebeklerden alınan birer damla kanla yapılan tahlil sonucunda bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine sebep olan fenilketonüri, doğuştan troid bezi tembelliğine sebep olan doğumsal hipotiroidi ve cilt bozukluğu, körlük ve işitme kaybına sebep olan biyotinidaz eksikliği teşhisleri konulan 2 bin 559 bebeğin tedavisine başlandı.

Sağlık Bakanlığı, yayımladığı 19 Aralık 2006 tarih ve 2006/130 sayılı genelge ile yenidoğan hastalıklarının geri dönüşümsüz zararlarının engellenmesi ve topluma getirdiği yükün önlenmesi için ülke genelinde Yenidoğan Tarama Programı başlatmıştı. Bu kapsamda yenidoğan taraması ile hipotroidi, fenilketonüri, işitme kaybı ve biyotinidaz eksikliği gibi hastalıklar tespit edilmeye çalışılıyor. Sağlık personeli tarafından yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan numuneleri inceleniyor. Bakanlık, herhangi bir rahatsızlık tespit edilen çocukların aileleriyle irtibatını sürdürerek tedavilerini yakından takip ediyor.

Program kapsamında 2011 yılı içinde doğan 1 milyon 266 bin 785 bebeğin taraması yapıldı. Sonuçta 154 bebeğe fenilketonüri, 2 bin 201 bebeğe doğumsal hipotiroidi ve 204 bebeğe biyotinidaz eksikliği teşhisleri koyularak tedavilerine başlandı. Yine geçen yıl 959 bin bebeğe işitme taraması yapıldı. Bin 757'sinde işitme kaybı tespit edilerek tedavi programına alındı. 81 ilde 727 hastanede yenidoğan işitme taraması ünitesi kurulması tamamlandı. Taramaların daha da yaygınlaştırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı, 200 hastaneye cihaz temin etti.